Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Severná Kórea vypálila raketu dlhého doletu a vypustila družicu

Ľudia sledujú televízne spravodajstvo o vypustení rakety dlhého doletu, ktorá mala údajne na obežnú dráhu umiestniť družicu v kórejskom Soule 7. februára 2016. Foto: TASR/AP

Rozkaz na vypálenie rakety vydal podľa severokórejskej televízie vodca KĽDR Kim Čong-un. V súvislosti s týmto vývojom sa dnes o 17.00 h SEČ začalo mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Pchjongjang 7. februára (TASR) - Z územia Kórejskej ľudovodemokratickej republiky bola dnes vypustená raketa dlhého doletu. Informovali o tom juhokórejské aj japonské vojenské zdroje.

Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že raketa bola vypálená zo západného pobrežia KĽDR. Soul okrem toho oznámil, že v súvislosti s týmto vývojom požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN. K tejto výzve sa pridalo aj Japonsko.

Šinzó Abe
Foto: TASR/AP
Japonské jednotky domobrany boli dnes uvedené uvedená do stavu pohotovosti, aby raketu prípadne zostrelili, keby Japonsko priamo ohrozila. Japonský premiér Šinzó Abe označil dnešné vypustenie rakety a nedávne jadrové skúšky, ktoré podnikla KĽDR, za porušenie dohôd prijatých na pôde OSN. Zdôraznil, že Japonsko tento stav nebude tolerovať. "Podnikneme kroky, aby sme plne chránili bezpečnosť a blaho nášho ľudu," uviedol. Vypustenie severokórejskej rakety potvrdili dnes aj USA, ktoré súčasne ubezpečili, že vzhľadom na monitorovanú trajektóriu rakety ani Spojeným štátom, ani ich spojenci nehrozí žiadne nebezpečenstvo.


Podľa čínskeho rezortu obrany využitie nosnej rakety na vynesenie družice do vesmíru je v rozpore s príslušnými rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN, ktorými sa KĽDR zakazuje používanie balistických rakiet. Peking upozorňuje, že KĽDR v priebehu jedného mesiaca už druhýkrát porušila rezolúciu BR OSN. Vo vyhlásení sa uvádza, že KĽDR tým zasadila ranu medzinárodnému systému nešírenia jadrových zbraní. Táto situácia podľa Číny povedie k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove.

Raketa by podľa správ z Pchjongjangu mala niesť družicu určenú na pozorovanie Zeme. Západ však tento zámer považuje za zastierací manéver pre testovanie zakázanej technológie, vďaka ktorej by KĽDR mohla ohroziť aj USA.

Správy o neúspechu


Juhokórejská agentúra Jonhap dnes informovala, že vypustenie severokórejskej rakety dlhého doletu sa možno skončilo neúspechom. Bližšie podrobnosti agentúra zatiaľ neoznámila. Juhokórejské ministerstvo obrany však túto agentúrnu správu zatiaľ nepotvrdilo.

Raketa bola podľa japonskej televízie NHK vypustená okolo 01.30 h SEČ. Jej dráha smerovala ponad juhojaponský ostrov Okinawa. NHK s odvolaním sa na juhokórejskú agentúru Jonhap uviedla, že oddelenie prvého stupňa rakety bolo úspešné. Jeho zvyšky dopadli v blízkosti západného pobrežia Južnej Kórey.

John Kerry
Foto: TASR/AP/Andrew Harnik
V súvislosti s vypustením severokórejskej rakety dnes Južná Kórea, Japonsko i USA požiadali o zvolanie mimoriadneho zasadania Bezpečnostnej rady OSN. KĽDR totiž podľa nich porušila rezolúcie o balistických raketách prijaté Bezpečnostnou radou OSN. V tomto zmysle sa v noci nadnes vyjadril aj americký minister zahraničných vecí John Kerry. Severná Kórea v sobotu oznámila, že zúžila časové rozpätie svojho plánovaného odpálenia rakety dlhého doletu na 7.-14. februára.



Toto vyhlásenie Severnej Kórey o vypustení družice prišlo len niekoľko týždňov po tom, čo uskutočnila svoj štvrtý jadrový test.

Testovanie rakiet dlhého doletu je podľa OSN a kritikov stalinistického režimu krycím manévrom, zameraným na rozvoj severokórejských jadrových a raketových programov. Takéto rakety sú totiž schopné niesť bojové hlavice vybavené konvenčnou výbušninou alebo jadrovú či termonukleárnu nálož.



V decembri roku 2012 Severná Kórea vypálila zo základne Sohe raketu dlhého doletu Unha-3, ktorá vyniesla na obežnú dráhu pozorovaciu družicu. Západ to odsúdil ako zakázaný test severokórejských raketových zbrojných technológií. Pred tým Pchjongjang zaznamenal sériu neúspechov v tejto oblasti.

KĽDR informovala aj o úspešnom vypustení svojej družice


Pchjongjang dnes oznámil, že úspešne vypustil družicu na pozorovanie Zeme. Predchádzal tomu úspech s vypustením rakety dlhého doletu, ktorá družicu vyniesla na obežnú dráhu.

Informovala o tom severokórejská televízia, podľa ktorej KĽDR vynesie do vesmíru aj ďalšie svoje družice.



Kim Čong-un
Foto: TASR/AP
Hlásateľka, ktorá tento mimoriadny oznam v severokórejskej televízii prečítala, súčasne spresnila, že rozkaz na vypálenie rakety vydal vodca KĽDR Kim Čong-un.

Fakt, že vypustenie severokórejskej rakety a družice bolo "pravdepodobne" úspešné, priznal v noci nadnes pre televíziu ABC aj nemenovaný zdroj americkej vlády. Podľa neho sa tretí stupeň rakety "podľa všetkého" dostal do kozmického priestoru. Dodal súčasne, že vzhľadom na trajektóriu rakety "za žiadnych okolností" nie je možné, aby úlomky z nej ohrozili USA alebo ich spojencov.

Televízia ABC poznamenala, že úspešné vypustenie rakety do vesmíru vyvoláva veľké znepokojenie americkej vlády, ktorá sa domnieva, že zo strany Pchjongjangu ide o zastierací manéver pre skúšky medzikontinentálnej balistickej rakety.

Pan Ki-mun vyjadril poľutovanie nad krokmi KĽDR


Pan Ki-mun
Foto: TASR/AP
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vyjadril poľutovanie nad tým, že Severná Kórea pristúpila k vypusteniu rakety dlhého doletu, informovala agentúra AP. Ako spresnil Panov hovorca, vypustenie rakety je porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN zakazujúcich Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet. Upozornil tiež, že k vypusteniu rakety došlo aj napriek námietkam medzinárodného spoločenstva. Generálny tajomník OSN opäť vyzval Severnú Kóreu, aby prestala so svojimi provokáciami a vrátila sa k plneniu svojich medzinárodných záväzkov.

V súvislosti s týmto vývojom sa dnes o 17.00 h SEČ začne mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. O jeho zvolanie požiadali spoločne USA, Japonsko a Južná Kórea.

Protiraketový systém THAAD


Po dnešnom vypustení rakety dlhého doletu Severnou Kóreou sa Soul a Washington dohodli, že začnú rozhovory o prípadnom rozmiestnení protiraketového systému THAAD v Južnej Kórei. Novinárov o tom informoval vysokopostavený predstaviteľ juhokórejského ministerstva obrany. Tento vývoj situácie znepokojí Severnú Kóreu (KĽDR) aj Čínu, uviedla tlačová agentúra AP.

Čína bude vnímať protiraketový systém THAAD, ktorý je jedným z najvyspelejších obranných systémov vôbec, za ohrozenie svojich záujmov v regióne. Predstaviteľ juhokórejského ministerstva dodal, že rozhovory o systéme THAAD sa budú zameriavať na posilnenie obrany Južnej Kórey i Spojených štátov, keďže obe krajiny čelia vyostrujúcim sa hrozbám zo strany Severnej Kórey.

Rusko rozhodne odsúdilo vypustenie severokórejskej rakety


Rusko dnes uviedlo, že Pchjongjang znova nevypočul výzvy medzinárodného spoločenstva a dnešným vypustením rakety dlhého doletu opäť preukázal "vzdorné pohŕdanie normami medzinárodného práva". Uvádza sa to v stanovisku, ktoré dnes v Moskve vydalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Vladimír Putin
Foto: TASR/AP
Podľa Ruska je očividné, že podobné kroky vedú k vážnemu vyostreniu situácie na Kórejskom polostrove a severovýchodnej Ázii. Moskva konštatovala, že tento stav vyhovuje tým, ktorí broja za politiku vytvárania blokov a za zvyšovanie rizika vojenskej konfrontácie, čo však zasadzuje ranu bezpečnosti štátov oblasti, v prvom rade samotnej KĽDR. Cesta, ktorú si zvolila KĽDR, "nemôže nevyvolať rozhodný protest" medzinárodného spoločenstva, upozornila Moskva. Podľa nej by vedenie KĽDR malo zvážiť, či skutočne bráni záujmy svojej krajiny, keď sa stavia proti celému medzinárodnému spoločenstvu.

Predseda zahraničného výboru Rady federácie Franc Klincevič dnes podľa agentúry TASS vyhlásil, že po dnešnom vypustení rakety je uvalenie nových sankcií na KĽDR nevyhnutné. Senátor pripomenul, že Rusko vždy bolo proti sankciám, keď mali byť použité ako forma nátlaku pri snahách o riešenie existujúcich problémov. KĽDR sa však podľa neho "sama zahnala do kúta", čím obmedzila možnosť rokovaní. Klincevič súčasne upozornil, že reakcia svetového spoločenstva by mala byť primeraná a nemala by prekročiť nutné hranice obrany.

Británia a Francúzsko považujú vypustenie rakety KĽDR za provokáciu


Francúzsko a Británia dnes označili vypustenie severokórejskej rakety za provokáciu a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na okamžitú dôraznú reakciu. Fakt, že KĽDR pristúpila k vypáleniu rakety len mesiac po tom, ako vykonala nové jadrové skúšky, je pre Francúzsko neprijateľnou provokáciou, uvádza sa vo vyhlásení francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Philip Hammond
Foto: TASR/AP
Britský minister zahraničných vecí Phillip Hammond označil vypustenie rakety dlhého doletu za hrozbu regionálnej a medzinárodnej bezpečnosti. Poukázal na to, že zo strany KĽDR ide o porušenie celého radu rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN. Uviedol, že Británia je za "kolektívnu odpoveď" na najnovšie kroky podniknuté Pchjongjangom. Tým, že sa KĽDR podujala na túto provokáciu, preukázala, že rozvoj jej jadrového a balistického programu je pre ňu väčšou prioritou ako zlepšenie životných podmienok vlastného obyvateľstva, uvádza sa v Hammondovom vyhlásení. Britský minister súčasne uviedol, že KĽDR si je veľmi dobre vedomá, že členské štáty Bezpečnostnej rady OSN zastávajú jednotný postoj k nutnosti prijatia rozhodných opatrení, ktoré KĽDR zabránia akýmkoľvek ďalším jadrovým skúškam a odpaľovaniu rakiet.

Susan Riceová
Foto: TASR/AP
Poradkyňa amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Susan Riceová uviedla, že Spojené štáty prijmú všetky nevyhnutné opatrenia, aby seba a svojich spojencov ochránili pred severokórejskými provokáciami. USA prostredníctvom Riceovej apelovali na medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo a dalo Severnej Kórei najavo, že jej konanie bude mať vážne následky.

Bezpečnostná rada OSN chystá novú rezolúciu



Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) dnes rozhodne odsúdila vypustenie rakety dlhého doletu, ktoré dnes v súlade so svojím vopred oznámeným zámerom uskutočnila Severná Kórea. BR OSN súčasne potvrdila pripravenosť urýchlene prijať rezolúciu s tvrdými sankciami proti KĽDR.

Informoval o tom venezuelský diplomat Rafael Ramírez, ktorý vo februári predsedá zasadnutiam BR OSN. Jej dnešná schôdzka v New Yorku bola mimoriadna a bola zvolaná v reakcii na najnovšie kroky Severnej Kórey.

Dnešné vypustenie rakety dlhého doletu a jadrová skúška zo začiatku januára predstavujú podľa Ramíreza závažné porušenie rezolúcií BR OSN. Ramírez uviedol, že členovia BR OSN prijmú novú rezolúciu, ktorá bude zodpovedať týmto závažným a nebezpečným porušeniam.

Na margo časového rámca Ramírez vyhlásil, že k prijatiu rezolúcie týkajúcej sa najnovšieho vývoja v KĽDR môže dôjsť v najbližších dňoch.

Pchjongjang považuje dnešné vypustenie svojej rakety za úspech. Podľa Západu ide o zastierací manéver pre skúšky jadrových technológií, ktorými by KĽDR mohla ohroziť aj Spojené štáty. Balistické raketové technológie s dlhým doletom má pritom KĽDR zakázané od OSN, ktorá v tomto zmysle prijala niekoľko svojich rezolúcií.