Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea sa hnevá na Japonsko, stopla vyšetrovanie únosu

Na televíznej obrazovke reční severokórejský líder Kim Čong-Un. Foto: TASR/AP

Japonsko predtým uvoľnilo niektoré predchádzajúce sankcie po tom, ako Severná Kórea v roku 2014 sľúbila, že prešetrí uvedené únosy, ktoré sú v Japonsku vysoko citlivou záležitosťou.


Soul 12. februára (TASR) - Severná Kórea vyjadrila dnes hnev nad novými sankciami, ktoré na ňu v stredu uvalilo Japonsko po nedávnom akte považovanom za skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety. Vyhlásila, že v reakcii na to zastavila vyšetrovanie osudu japonských občanov unesených pred niekoľkými desaťročiami.

Oznámila to tlačová agentúra AP.

Japonsko predtým uvoľnilo niektoré predchádzajúce sankcie po tom, ako Severná Kórea v roku 2014 sľúbila, že prešetrí uvedené únosy, ktoré sú v Japonsku vysoko citlivou záležitosťou. Oznámenie výsledkov vyšetrovania však opakovane odkladala.

Nové sankcie, ktoré Japonsko oznámilo, zahŕňajú ďalšie obmedzenia pri cestovaní medzi oboma krajinami a úplný zákaz pre návštevy severokórejských lodí v Japonsku.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA dnes toto rozhodnutie odsúdila a uviedla, že výbor, ktorý mal vyšetriť únosy japonských občanov, bol rozpustený.