Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severné Írsko napodobňuje Švédsko - platiť za sex bude zakázané

Ilustračné foto Foto: TASR

Podporovatelia zákona tvrdia, že obmedzí obchodovanie s ľuďmi, ale kritici argumentujú, že to zaženie celé odvetvie ešte viac do ilegality.

Londýn 21. októbra (TASR) - Platiť za sex bude v Severnom Írsku zakázané na základe zákona podobného legislatíve vo Švédsku. Informovali o tom dnes miestne médiá a tlačová agentúra DPA.

Návrh zákona prešiel hlasovaním v severoírskom parlamente v Belfaste v pondelok neskoro večer a hoci musí prejsť ešte ďalšími fázami schvaľovania, opatrenie sa s vysokou pravdepodobnosťou stane zákonom.

Pochôdzky na chodníku, ponúkanie sa, prevádzkovanie nevestincov a kupliarstvo už sú protizákonnými činnosťami, ale platenie za dobrovoľný sexuálny styk je v súčasnosti v Severnom Írsku, ako aj v iných častiach Spojeného kráľovstva, legálne.

Podporovatelia zákona tvrdia, že obmedzí obchodovanie s ľuďmi, ale kritici argumentujú, že to zaženie celé odvetvie ešte viac do ilegality.

Prieskum ministerstva spravodlivosti zverejnený minulý týždeň ukázal, že sexuálne pracovníčky v Severnom Írsku sú v drvivej väčšine proti tejto zmene. Prieskumom sa zistilo, že iba dve percentá opýtaných podporilo prechod na švédsky systém - ten sa zameriava skôr na ľudí, ktorí za sex platia, než na ľudí, ktorí ho poskytujú.

Šesť z desiatich opýtaných uviedlo, že trestanie osôb, ktoré kupujú sex, spôsobí, že budú menej chránené. Na prieskume sa zúčastnilo 446 respondentov a uskutočnili sa aj rozhovory s 19 sexuálnymi pracovníčkami a desiatimi zákazníkmi.

V stopách Švédska, ktoré postavilo kupovanie sexu mimo zákona v roku 1999, išli neskôr aj Nórsko a Island. Podobné zákony zvažujú taktiež Dánsko a Francúzsko.