Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Severné Írsko je v pohotovosti pred stým výročím Veľkonočnej rebélie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tzv. Veľkonočná rebélia bola ozbrojeným povstaním, ktoré v Írsku vypuklo v roku 1916.

Londýn 6. marca (TASR) - Britská polícia dnes v Severnom Írsku odhalila veľkú skrýšu výbušnín a materiálu na výrobu výbušných zariadení, informovala spravodajská spoločnosť BBC.

Materiál v menších plastových sudoch sa našiel v skrýšach odhalených v lesoparku Carnfunnock Country Park v blízkosti Larnu. Predstaviteľka miestnej polície Gillian Kearneyová uviedla, že je priskoro na nejaké závery a hľadanie spojitostí medzi nájdenými predmetmi a niektorým konkrétnym zoskupením. Dodala však, že polícia už má niekoľko verzií, ktoré preveruje.

Celý nález teraz skúmajú odborníci. Miesto nálezu, ktoré leží 30 kilometrov severne od Belfastu, polícia uzavrela.

Britské médiá počas víkendu informovali, že polícia Severného Írska v sobotu objavila funkčné výbušné zariadenie v jednej zo štvrtí na západe Belfastu. V piatok v Belfaste zasa explodovala nálož nastražená na podvozku auta zamestnanca jednej zo severoírskych väzníc. Pri explózii bol zranený tento muž a jeho spolujazdec.

Od piatkového výbuchu je Severné Írsko v stave zvýšenej pohotovosti. Podľa policajného konstábla Stephena Martina Severné Írsko čelí vážnej hrozbe od ľudí z odštiepeneckých republikánskych skupiniek a to v súvislosti so 100. výročím vypuknutia povstania proti britskej monarchii.

Táto tzv. Veľkonočná rebélia bola ozbrojeným povstaním, ktoré v Írsku vypuklo v roku 1916. Povstanie vyhlásili írski republikáni, aby ukončili britskú nadvládu v Írsku, vystúpili zo Spojeného kráľovstva a vytvorili nezávislú Írsku republiku. Bolo to najvýznamnejšie povstanie v Írsku od povstania v roku 1798 a v konečnom dôsledku viedlo až k vyhláseniu Írskeho slobodného štátu so štatútom domínia v roku 1922.

Šesť grófstiev Severného Írska však zotrvalo v rámci Spojeného kráľovstva, kde dochádza k násilnostiam medzi radikálmi z tábora katolíkov a protestantov.