Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Ulicami Belfastu tradične pochodovali oranžisti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tohtoročné pochody sa podľa AFP konajú v čase politického napätia, keďže Severné Írsko už od májových volieb nemá fungujúcu vládu.

Belfast 12. júla (TASR) - Členovia protestantského Oranžského rádu v utorok pochodovali ulicami severoírskeho Belfastu. Oslavovali tak víťazstvo protestantského kráľa Viliama III. nad svojím katolíckym protivníkom Jakubom II. z roku 1690. Pochod sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Vedenie Oranžského rádu v Írsku odhaduje, že na oslavných pochodoch sa v Severnom Írsku zúčastní približne pol milióna ľudí.

Tohtoročné pochody sa podľa AFP konajú v čase politického napätia, keďže Severné Írsko už od májových volieb nemá fungujúcu vládu. Predchádzalo im niekoľko demonštrácií, na ktorých unionisti protestovali proti pobrexitovým obchodným pravidlám v Severnom Írsku, ktoré sú zakotvené v Protokole o Írsku a Severnom Írsku.

Pochody stúpencov protestantského Oranžského rádu sa konajú každý rok tradične 12. júla na výročie bitky pri rieke Boyne, ktorá sa odohrala v roku 1690 severozápadne od Dublinu. Protestantský kráľ holandského pôvodu Viliam III. Oranžský v nej porazil anglického katolíckeho kráľa Jakuba II. a stal sa jeho nástupcom.

Pochody oranžistov často vedú k nepokojom aj napriek tomu, že dohoda z roku 1998 do veľkej miery ukončila tri desaťročia trvajúci konflikt medzi katolíckymi nacionalistami, usilujúcimi sa o zjednotenie Severného Írska s Írskou republikou, a protestantskými unionistami, ktorí sa snažia zachovať súčasný stav – zotrvanie Severného Írska v Spojenom kráľovstve.