Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Európa sa zmieta v povodniach

Policajti sa brodia po zaplavenej ulici počas dažďa 15. mája 2014 v Belehrade. Jedna žena v Srbsku sa utopila a stovky ľudí evakuovali z ich domovov kvôli záplavám spôsobeným hustými lejakmi, ktoré sužujú Balkán. Foto: TASR/AP

Severnú Moravu bičujú dažde. Búrka spôsobila problémy v Burgenlande, Korutánsku i Štajersku. Na Balkáne hlásia najmenej dve obete.

Burgenland/Praha/Sarajevo/Köszeg 16. mája (TASR) - Obyvateľov troch rodinných domov museli dnes vysťahovať kvôli rozvodnenému potoku Gyöngyös v západomaďarskom Köszegu, informovala agentúra MTI.

Podľa hovorkyne Úradu ochrany proti katastrofám Vašskej župy Nikoletty Baloghovej domy obložili vrecami s pieskom. Šesť dospelých a štyri deti preventívne evakuovali.

Baloghová pripomenula, že v župe je viacero potokov rozvodnených. Preto v Köszegu, v obciach Bucsu, Perenye a Séb stavajú provizórne hrádze.

Búrka spôsobila problémy v Burgenlande, Korutánsku i Štajersku

Štyridsať hasičských jednotiek bolo dnes dopoludnia v nasadení v rakúskom Burgenlande, kde zasahovali v dôsledku vytrvalých zrážok.

Hasiči väčšinou pomáhali vypumpovať vodu zo zatopených pivníc, hlavne v okresoch Oberpullendorf a Oberwart. Krajinská bezpečnostná centrála (LZS) v Burgenlande pripravila opatrenia, aby v prípade potreby posilnila nasadený tím, uviedla tlačová agentúra APA.

Búrka spôsobila vo štvrtok problémy aj v Korutánsku. Na strechu domu v regióne Prebl spadol prehnitý strom. V údolí Gailtal zablokovala vyvrátená jedľa koľajisko. Práve prechádzajúci regionálny vlak nemohol zabrzdiť, avšak strom spôsobil len malé škody. Hasiči boli v pohotovosti v celom Korutánsku, no k veľkým škodám nedošlo.

Značné škody však búrka a nárazy vetra spôsobili v Štajersku. Vyvrátené stromy poškodili elektrické vedenie a bez prúdu zostalo vo štvrtok dopoludnia 4000 domácností. Montážny tím dodávateľa energie posilnili a popoludní sa situácia mierne zlepšila, bez elektriny bolo 2500 domácností.

Severnú Moravu bičujú dažde, hasiči stavajú hrádze a čerpajú vodu

V Česku pršalo v noci nadnes najvýdatnejšie predovšetkým v oblasti Beskýd, teraz hustý dážď trápi celé územie Moravskosliezskeho kraja. A pršať má celý deň. "Hasiči majú na konte už 230 výjazdov. Len od štvrtkovej polnoci do 6.00 h mali 50 výjazdov," uviedol dnes ráno hovorca moravskosliezskych hasičov, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Hasiči robili najčastejšie výjazdy k popadaným stromom na cestách a chodníkoch, ale niekoľkokrát provizórne upevňovali či odstraňovali vetrom odtrhnutú strešnú plechovú krytinu, dodal hovorca.

Okrem toho hasiči čerpali vodu v pivniciach a cestných podjazdoch alebo čistili upchaté odtoky a kanály.

Najväčšie protipovodňové hrádze stavalo počas noci sedem jednotiek hasičov v moravskosliezskom meste Český Těšín na rieke Olša, kde hladina už v noci dosiahla tretí stupeň povodňovej aktivity. "Z vriec s pieskom boli postavené tri menšie hrádze, každá dlhá asi 20 metrov a vysoká 40 centimetrov," informoval hovorca.

Tretí povodňový stupeň teda dnes v ČR platí na Olši v Českom Těšíne, ale podľa hydrológov ho dosiahne aj Bečva v mestách Valašské Meziříčí a Rožňov pod Radhoštěm. Kvôli popadaným stromom na mnohých miestach nepremávajú vlaky, informoval spravodajský portál iDNES.cz.



Balkán bičuje silná búrka, vyžiadala si najmenej dva ľudské životy

Záchranári dnes čakajú na zlepšenie počasia, aby mohli za pomoci vrtuľníkov pokračovať v evakuáciách tisícov ľudí, uviaznutých na strechách svojich domov v zaplavených oblastiach Balkánu. Voda siaha v niektorých oblastiach až po druhé poschodie. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Predstavitelia v Bosne a Hercegovine (BaH) označili záplavy za najhoršie v histórii. Navyše, bosnianske médiá uviedli, že vyše 200 zosuvov pôdy pochovalo domy a zranilo ľudí, ale obete na životoch si nevyžiadalo.



Sily EÚ v Bosne oznámili, že ony ani bosnianska armáda sa nedokážu dostať do niektorých miest inak než vzdušnou cestou, ale zlá viditeľnosť dnes znemožnila vrtuľníkom vzlietnuť.

Úrady v Srbsku informovali, že zatiaľ sa im podarilo evakuovať 4000 ľudí. Záchranári v Bosne uviedli, že 48 hodín sa už prekopávajú cez trosky a sutiny, ale stále sa nedostali k mestám odrezaným od sveta.

Srbská vláda vyhlásila vo štvrtok výnimočný stav v dôsledku silného pretrvávajúceho dažďa a rozsiahlych povodní, ktoré zasiahli krajinu. Kabinet premiéra Aleksandra Vučiča požiadal o pomoc Európsku komisiu, ruského premiéra Dmitrija Medvedeva i slovinskú vládu.