Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Severoatlantická aliancia ocenila v Bruseli aj slovenskú vedu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V oblasti kybernetickej bezpečnosti bol ocenený projekt so slovenskou účasťou s názvom Secure Implementation of Post-Quantum Cryptography.

Brusel 30. novembra (TASR) - Vedecký program Severoatlantickej aliancie Veda pre mier a bezpečnosť (Science for Peace and Security – SPS) oslavuje tento rok 60. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sa vo štvrtok v sídle Aliancie v Bruseli konalo slávnostné podujatie, ktoré pripomenulo kľúčové výsledky tohto programu a ocenilo tri významné vedecké projekty.

V oblasti kybernetickej bezpečnosti bol ocenený projekt so slovenskou účasťou s názvom "Secure Implementation of Post-Quantum Cryptography".

Tlačový odbor Stáleho zastúpenia SR pri NATO upozornil, že ide o projekt, v rámci ktorého Ústav informatiky a matematiky Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FEI STU) spoločne s partnermi zo Spojených štátov, Francúzska a Izraela skúmal dizajn a implementáciu kryptografických schém pre autentifikáciu a asymetrické šifrovanie v post-kvantovej zostave. Cieľom uvedeného projektu bolo nájsť také riešenie, ktoré odolá špecifickým typom kybernetických útokov. Projekt sa realizoval v rokoch 2013- 2016.

Cenu z rúk zástupkyne generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerovej si prišiel prevziať riaditeľ Ústavu informatiky a matematiky FEI STU profesor Otokar Grošek. Istou zaujímavosťou je, že aj ďalší člen vedeckého tímu, z francúzskej Univerzity Jeana Monneta v Saint-Etienne, profesor Viktor Fischer, má slovenské korene.

Program SPS je etablovaným a prestížnym grantovým mechanizmom NATO, ktorý podporuje vedeckú a výskumnú spoluprácu členských a partnerských krajín. Program funguje od roku 1958 a v súčasnosti patrí medzi hlavné nástroje partnerskej politiky Aliancie. Viac ako 20 vedcov, ktorí sa zúčastnili na programoch SPS, sa stalo laureátmi Nobelových cien.

"Je to veda, ktorá nám pomáha porozumieť vznikajúcim bezpečnostným výzvam, a je to práve veda, ktorá bude podporovať naše riešenia," uviedla Gottemoellerová počas štvrtkového slávnostného podujatia v Bruseli.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)