Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Severoírske polovojenské skupiny sťahujú podporu Veľkopiatkovej dohody

Britský premiér Boris Johnson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Skupiny v liste tvrdia, že návrat k násiliu neplánujú a odpor voči opatreniam zostane pokojný a demokratický.

Londýn 4. marca (TASR) - Polovojenské skupiny v Severnom Írsku dočasne sťahujú svoju podporu pre veľkopiatkovú mierovú dohodu z roku 1998 v súvislosti s obchodnou dohodou medzi Britániou a EÚ. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

Niekoľko polovojenských zoskupení v liste britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi uviedlo, že nové obchodné pravidlá podkopávajú základ Veľkopiatkovej dohody, preto ju nebudú podporovať, kým nebude "neobmedzený prístup k tovaru a službám v celom Spojenom kráľovstve".

Skupiny v liste tvrdia, že návrat k násiliu neplánujú a odpor voči opatreniam zostane "pokojný a demokratický".

V Severnom Írsku na základe dohody o brexite medzi Európskou úniou a Britániou platia pravidlá jednotného trhu EÚ. To znamená, že medzi touto krajinou a zvyškom Spojeného kráľovstva boli od vystúpenia Británie zo spoločného trhu 31. decembra obnovené hraničné kontroly.

Vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskou republikou, ktorá je členskou krajinou EÚ, má zabrániť protokol o Írsku a Severnom Írsku. Cieľom je takisto chrániť územnú a ústavnú jednotu Spojeného kráľovstva a podporiť udržanie náležitostí Veľkopiatkovej dohody, ktorá bola podpísaná 10. apríla 1998 a ukončila desaťročia násilia v Severnom Írsku, uvádza britská vláda v dokumente na svojej oficiálnej webovej stránke.