Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Severoírsky premiér Robinson leží v nemocnici so srdcovým infarktom

Peter Robinson Foto: TASR/AP

Prvého ministra Severného Írska Petra Robinsona previezli dnes do nemocnice v Belfaste s predpokladaným infarktom myokardu.

Belfast 25. mája (TASR) - Prvého ministra Severného Írska Petra Robinsona previezli dnes do nemocnice v Belfaste s predpokladaným infarktom myokardu. Oznámila to televízia BBC s odvolaním sa na miestnu nemocnicu a Robinsonových spolupracovníkov.

Popredný unionistický politik vyhľadal lekársku pomoc po tom, ako mu v noci nadnes prišlo nevoľno. Podrobil sa vyšetreniam v belfastskej nemocnici Royal Victoria Hospital, kde aj zostáva hospitalizovaný.

Bližšie informácie o zdravotnom stave 66-ročného Robinsona neboli zverejnené vzhľadom na žiadosť rodiny, ktorá si želá zachovanie súkromia.

Britský premiér David Cameron prostredníctvom Twitteru zaželal Robinsonovi skoré uzdravenie, podobne ako množstvo ďalších severoírskych politikov vrátane konkurenčných proírskych nacionalistov.

Peter Robinson je prvým ministrom Severného Írska od roku 2008, keď v tejto funkcii nahradil Iana Paisleyho. Súčasne je Paisleyho nástupcom na čele Demokratickej unionistickej strany (DUP), ktorá je hlavným politickým zoskupením zástancov zotrvania Severného Írska v únii s Britániou.

V rámci špecifického systému rozdelenia moci v Severnom Írsku unionista Robinson vedie regionálnu vládu spoločne so zastupujúcim prvým ministrom, ktorým je Martin McGuinness, predstaviteľ írskej republikánskej strany Sinn Féin.