Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Severokórejské médiá: Ruská delegácia navštívila Severnú Kóreu

Ruský guvernér Správy námorných území Oleg Kožemjako dostáva kyticu kvetov od severokórejskej ženy po prílete na medzinárodné letisko v Pchjongjangu v Severnej Kórei v pondelok 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Delegáciu vedenú gubernátorom Prímorského kraja Olegom Kožemjakom na medzinárodnom letisku v Pchjongjangu v pondelok privítal námestník ministra pre zahraničné ekonomické vzťahy Či Kjong-su.

Soul 12. decembra (TASR) – Do Severnej Kórey (KĽDR) pricestovala v pondelok ruská delegácia. Ide o najnovší prejav upevňovania vzťahov oboch krajín. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

Delegáciu vedenú gubernátorom Prímorského kraja Olegom Kožemjakom na medzinárodnom letisku v Pchjongjangu v pondelok privítal námestník ministra pre zahraničné ekonomické vzťahy Či Kjong-su. Ďalšie informácie o účele návštevy však severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA neposkytla. Prímorský kraj na východe Ruska hraničí so Severnou Kóreou.

Kožemjako minulý mesiac avizoval plány navštíviť KĽDR, aby tam prerokoval spoluprácu v oblastiach turistického ruchu, obchodu a poľnohospodárstva. Podľa niektorých názorov skutočným účelom môžu byť rokovania o nasadení severokórejských robotníkov v Rusku, čo zakazujú sankcie Organizácie Spojených národov (OSN) uvalené na KĽDR.

KĽDR a Rusko sa po septembrovom summite ruského prezidenta Vladimíra Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una snažia posilniť vzájomnú spoluprácu. V novembri sa v Pchjongjangu uskutočnili bilaterálne rokovania o rozšírení spolupráce v ekonomickej, vedeckej a technologickej oblasti, čo obe krajiny potvrdili aj podpisom memoranda.