Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Severokórejskí hackeri získali údaje o obranných technológiách J.Kórey

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Juhokórejská polícia zistila tieto informácie v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI).

Soul 4. decembra (TASR) - Severokórejskí hackeri zo skupiny Andariel získali údaje o kľúčových obranných technológiách Južnej Kórey, oznámila v pondelok juhokórejská polícia. Podnikali tiež útoky na juhokórejské firmy a časť takto získaných prostriedkov zrejme skončila priamo v KĽDR. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Hackeri zo skupiny Andariel prenikli na webové stránky desiatok juhokórejských firiem a organizácií vrátane výskumných centier, univerzít, firiem a finančných inštitúcií zapojených špičkového vedeckého výskumu a vývoja technológií.

Získali tak napríklad údaje o laserových systémoch protivzdušnej obrany Južnej Kórey, ako aj osobné údaje používateľov webových stránok. Podľa juhokórejskej polície tak celkovo uniklo približne 1,2 terabajtu digitálnych údajov.

Predpokladá sa tiež, že prostredníctvom ransomvérových útokov na tri juhokórejské firmy hackeri získali v prepočte vyše 300.000 eur. Približne 80.000 eur pritom previedli do čínskej banky, z ktorej ich niekto následne vybral v blízkosti hranice Číny a Severnej Kórey. Polícia sa domnieva, že peniaze tak nakoniec skončili v KĽDR.

Juhokórejská polícia zistila tieto informácie v spolupráci s americkým Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI).

Za skupinou Andariel stojí severokórejská spravodajská služba RGB, uvádza Jonhap. Podľa Washingtonu Pchjongjang týmto spôsobom získava nelegálne financie pre severokórejské jadrové a raketové programy.