Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severokórejskí vojaci vystrelili na dezertéra 40-krát

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa juhokórejskej armády vojak najprv šoféroval džíp, následne z vozidla vysadol a prebehol cez Spoločnú bezpečnostnú oblasť na juhokórejskú stranu demilitarizovanej zóny.

Soul 14. novembra (TASR) - Dovedna 40-krát vystrelili štyria severokórejskí vojaci na svojho kolegu, ktorý prebehol v pondelok cez demilitarizovanú zónu do Južnej Kórey. Dezertéra sa im podarilo zasiahnuť päťkrát. S odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejskej armády o tom v utorok informovala agentúra AP.

Dodala, že išlo o prvú prestrelku na v Spoločnej bezpečnostnej oblasti (JSA) od roku 1984. JSA je jedinou oblasťou, kde sa obe Kórey priamo stretávajú, pričom jej stredom prechádza demarkačná línia.

Podľa juhokórejskej armády vojak najprv šoféroval džíp, následne z vozidla vysadol a prebehol cez JSA na juhokórejskú stranu demilitarizovanej zóny. Juhokórejskí vojaci ho našli pod hromadou lístia.

Vojaka potom vrtuľníkom previezli do nemocnice. Utrpel viacero vnútorných zranení, v dôsledku ktorých sa podrobil štvorhodinovej operácii, nie je však v ohrození života. Motív jeho dezercie ani presný zdravotný stav však známe nie sú.

Podľa juhokórejskej armády išlo o prvú prestrelku v zóne JSA od roku 1984, keď na jej južnú stranu prebehol zo severnej ruský občan. Odvtedy sa do Južnej Kórey podarilo dezertovať ešte dvom severokórejským vojakom; v týchto prípadoch však nedošlo k prestrelke.