Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Severokórejský líder súhlasil s úplnou denuklearizáciou KĽDR

Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Lídri sa na summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom dohodli na zastavení všetkých nepriateľských akcií medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-1953.

Soul 27. apríla (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyjadril v piatok ochotu ukončiť jadrový program svojej krajiny. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na spoločné vyhlásenie po jeho stretnutí s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

Lídri sa na summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom dohodli na zastavení všetkých "nepriateľských akcií" medzi oboma stranami v snahe oficiálne ukončiť kórejskú vojnu z rokov 1950-1953 a predložiť mierovú zmluvu.

Vyjadrili ochotu na trilaterálne rozhovory za účasti Spojených štátov alebo na štvorstranný dialóg za účasti Číny s cieľom deklarovať koniec bojov a nahradiť dohodu o prímerí mierovou zmluvou ešte tento rok, píše sa v spoločnom vyhlásení.

"Dvaja lídri slávnostne deklarovali pred 80 miliónmi príslušníkov nášho národa a celým svetom, že už nebude vojna na Kórejskom polostrove a začala sa nová éra mieru", uviedli vo vyhlásení.



Taktiež sa dohodli na zmene demilitarizovanej zóny medzi Kóreami na "ozajstnú mierovú zónu". Od 1. mája zastavia hlučné vysielanie propagandistických textov prostredníctvom ampliónov, ktoré sa rozliehalo demilitarizovanou zónou. Taktiež sa dohodli, že už si cez hranice nebudú rozhadzovať propagandistické letáky. V máji by sa mali uskutočniť rozhovory vojenských predstaviteľov, ako ďalej znížiť napätie.

"Nie je dôvod, prečo by sme mali proti sebe bojovať - sme jeden národ," povedal Kim Čong-un v prejave na summite s Mun Če-inom. Ten plánuje podľa spoločného vyhlásenia navštíviť na jeseň severokórejské hlavné mesto Pchjongjang, kde sa opäť stretne s Kimom.

"Keď tu dnes stojím, vidím, že Južná a Severná Kórea sú tí istí ľudia, rovnaká krv - nemôžu byť oddelení," konštatoval severokórejský líder a poznamenal, že trvalo dlhý čas, kým sa obe Kórey takto zišli a "držali sa spolu za ruky".

Obe Kórey podľa spoločného vyhlásenia potvrdili svoj cieľ dosiahnuť "bezjadrový Kórejský polostrov prostredníctvom úplnej denuklearizácie". Vo vyhlásení sa však neuvádza, aké nové konkrétne opatrenia Severná Kórea prijme smerom k jadrovému odzbrojeniu, poznamenáva agentúra AP.

Severná a Južná Kórea sa taktiež dohodli na otvorení trvalého komunikačného úradu v severokórejskom meste Kesong a obnovení krátkodobého stretávania sa členov rodín odlúčených po kórejskej vojne.