Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Severozápad Európy zasiahli lejaky a vietor, zahynuli dvaja ľudia

Ilustračné foto. Foto: TASR Henrich Mišovič

Búrka skomplikovala aj situáciu na Britských ostrovoch, kde spôsobila meškanie alebo úplné zrušenie letov a vlakových spojov.

Berlín 22. decembra (TASR) – Severozápad Európy zasiahli vo štvrtok a piatok lejaky a silný vietor, padajúce stromy si vyžiadali dve obete. Na pobreží Severného mora vydali na viacerých miestach výstrahy pred záplavami. TASR správu prebrala od agentúry AP.

Jedna žena prišla o život na vianočných trhoch v meste Oudenaarde na západe Belgicka, keď sa na skupinu ľudí zrútil 20-metrový vianočný strom. Ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenia, úrady po incidente trhy uzavreli.

Padajúci strom si vyžiadal jednu obeť aj v obci Wilp na východe Holandska. Strom tam zavalil ženu, ktorá zraneniam neskôr podľahla.

Padajúce stromy napáchali škody tiež v Nemecku, kde poškodili elektrické vedenie a spôsobili uzavretie hlavných ťahov a odkláňanie dopravy.

V Hamburgu rieka Labe zaplavila ulice v okolí rybieho trhu, voda miestami dosahovala výšku po pás. Miestne úrady uviedli, že nárast hladiny spôsobený búrkou kulminoval v piatok ráno na úrovni 3,3 metra nad priemernou výškou prílivu.

Vysoká hladina vody po prvý raz spôsobila aj automatické aktivovanie ochranného systému Maeslantkering, ktorý chráni holandský prístav Rotterdam pred vysokou hladinou vody. Po prvý raz bolo súčasne zatvorených všetkých šesť bariér, ktoré systém tvoria. Bariéry sa opäť otvorili v piatok ráno po opadnutí vetra.

Búrka skomplikovala aj situáciu na Britských ostrovoch, kde spôsobila meškanie alebo úplné zrušenie letov a vlakových spojov.

Nórskú výletnú loď MS Maud spoločnosti Hurtigruten Expedition mieriacu do Spojeného kráľovstva zasiahla v Severnom mori vysoká vlna a plavidlo dočasne stratilo pohon. Nikto z približne 400 ľudí na palube sa nezranil ani nezahynul, loď však odklonili do Nemecka.