Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sexuálne obťažovanie v leteckej doprave je vážny problém

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

O počte zamestnancov leteckej dopravy, ktorí sa stali obeťami sexuálneho obťažovania, neexistujú takmer nijaké štatistiky.

Frankfurt 13. augusta (TASR) - Odborová organizácia palubných sprievodcov (UFO) v utorok vyhlásila, že sexuálne obťažovanie predstavuje v leteckej doprave "vážny problém". Informovala o tom agentúra DPA.

"Deje sa to aj mužom, hoci ženy sú obťažované častejšie," povedala Sylvia Gassnerová, ktorá sa v organizácii UFO touto problematikou zaoberá posledné dva roky. "Ide o vážny problém, ktorý je príliš často ignorovaný," uviedla.

O počte zamestnancov leteckej dopravy, ktorí sa stali obeťami sexuálneho obťažovania, neexistujú takmer nijaké štatistiky. UFO však v máji zverejnila správu, z ktorej vyplýva, že jeden z dvoch palubných sprievodcov zažil sexuálne obťažovanie na pracovisku.

Výsledky prieskumu ukázali, že väčšina prípadov obťažovania sa vyskytuje na palube lietadla. V 45 percentách prípadov bol útočníkom letuškin nadriadený, čiže napríklad pilot. V štvrtine prípadov letušky podľa ich vlastných slov obťažovali kolegovia alebo pasažieri.

Prieskum bol uskutočnený na vzorke 1000 respondentov. Gassnerová zdôraznila, že jeho zistenia zodpovedajú správam, ktoré má od svojich kolegov.