Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching prijal poverovacie listiny afganského veľvyslanca

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident sa tak stal prvou hlavou štátu, ktorá oficiálne prijala veľvyslanca vymenovaného Talibanom počas špeciálnej ceremónie.

Peking 30. januára (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching prijal poverovacie listiny afganského veľvyslanca v Pekingu, ktorého do funkcie určilo vládne hnutie Taliban. Oznámilo to v utorok afganské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Afganský veľvyslanec bol jedným zo 41 veľvyslancov, ktorí odovzdali Si Ťin-pchingovi poverovacie listiny počas ceremónie vo Veľkej sále ľudu v Pekingu, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Čínsky prezident sa tak stal prvou hlavou štátu, ktorá oficiálne prijala veľvyslanca vymenovaného Talibanom počas špeciálnej ceremónie. Už vlani prijal novovymenovaného čínskeho veľvyslanca v Afganistane afgansky premiér mulla Mohammad Hasan Achúnd.

Doteraz žiadna krajina oficiálne neuznala vládu Talibanu v Afganistane, ktorý čelí kritike za obmedzovanie práv žien. Afganskí veľvyslanci vymenovaní Talibanom sú však napriek tomu aktívni v mnohých ázijských hlavným mestách, píše DPA.

Hnutie Taliban sa moci v Afganistane chopilo v auguste 2021 a Čína s ním odvtedy udržuje dobré vzťahy. Peking je tiež považovaný za jedného z najväčších obchodných partnerov Kábulu.