Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Úspešne oddelené siamské dvojičky sú už doma

Na archívnej snímke 15-mesačné bhutánske siamské dvojčatá-dievčatká Nimu a Dawu Paldenové, ktoré sú spojené trupmi. Foto: TASR/AP

Dievčatá oddelil tím 25 chirurgov, zdravotných sestier a anesteziológov počas operácie, ktorá sa uskutočnila začiatkom novembra v Kráľovskej detskej nemocnici v Melbourne a trvala takmer šesť hodín.

Thimphu 7. marca (TASR) - Bývalé bhutánske siamské dvojčatá-dievčatká pricestovali vo štvrtok domov po tom, čo ich pri operácii v Austrálii úspešne oddelili. Rodine spôsobili radosť, keď ich videla kráčať samostatne.

Dvadsaťjedenmesačné sestry Nima a Dawa sa do Bhutánu vrátili spolu s matkou po 22-hodinovom lete z austrálskeho mesta Melbourne, kde ich pred štyrmi mesiacmi operovali. Dievčatká boli zrastené trupmi a mali spoločnú pečeň, pripomenula tlačová agentúra AP.

Ich otec Sonam Tshering ledva ovládol emócie, keď vyhlásil, že je to ako zázrak. Z letiska ich odviezol do kláštora, aby pri modlitbe spoločne zapálili lampu.

Dievčatá oddelil tím 25 chirurgov, zdravotných sestier a anesteziológov počas operácie, ktorá sa uskutočnila začiatkom novembra v Kráľovskej detskej nemocnici v Melbourne (RCH) a trvala takmer šesť hodín.

Sestry sa po zákroku zotavili v ústraní v zariadení, ktoré prevádzkuje "Nadácia Deti na prvom mieste" (Children First Foundation). Táto charitatívna organizácia ich aj dopravila z Bhutánu do Austrálie.

"Sú takmer rovnaké, ako vtedy, keď boli spolu. Máme jednu s veľmi otvorenou, extrovertnou povahou a jednu veľmi pokojnú. Nima je otvorená a Dawa pokojnejšia," povedala Debbie Pickeringová zo spomínanej nadácie ešte v stredu na letisku v Melbourne, pred odletom dvojičiek do Bhutánu.

"Už sa z nich stávajú krásne malé dievčatká. Sú po každej stránke rozkošné," dodala Pickeringová.