Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval členov mafie, aby upustili od života v zločine a násilí

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Sicília podľa pápeža potrebuje mužov a ženy lásky, nie mužov a ženy cti, ako samých seba označujú členovia mafie.

Palermo 15. septembra (TASR) - Pápež František apeloval v sobotu na sicílsku mafiu, aby upustila od života v zločine a násilí, informuje agentúra Reuters.

Sicília podľa pápeža potrebuje "mužov a ženy lásky, nie mužov a ženy 'cti'", ako samých seba označujú členovia mafie. Pápež František v sicílskom hlavnom meste Palermo povedal, že členovia organizovaného zločinu, z ktorých mnohí otvorenie navštevujú kostoly a bohoslužby, "nemôžu veriť v Boha a byť mafiánmi" zároveň. Vo svojom posolstve oslovoval členov mafie "drahí bratia a sestry".

Pápež navštívil Palermo, aby si uctil pamiatku kňaza Giuseppeho "Pina" Puglisiho, ktorého v roku 1993 zastrelili nájomní vrahovia mafie, pretože sa postavil proti jej kontrole nad najchudobnejšími štvrťami mesta. Giuseppe "Pino" Puglisi, známy svojimi kázňami proti mafii, bol zastrelený 15. septembra, v deň svojich 56. narodenín, počas krvavej ofenzívy mafie proti štátu a komukoľvek, ktorý ohrozoval jej existenciu.

"Osoba, ktorá je členom mafie, nežije ako kresťan, pretože svojím životom sa rúha voči menu Boha," povedal pápež František počas kázne na omši, na ktorej sa zúčastnilo zhruba 80.000 ľudí.

"Hovorím mafiánom: Zmeňte sa, bratia a sestry! Prestaňte myslieť na seba a na svoje peniaze... Obráťte sa ku skutočnému Bohu, Ježišovi Kristovi, drahí bratia a sestry," vyzval pápež počas kázne, ktorá sa konala v oblasti prístaviska sicílskej metropoly.

Mnoho členov skupín organizovaného zločinu v Taliansku, ako napríklad sicílska Cosa Nostra či kalábrijská N'drangheta, sa považuje za súčasť náboženskej skupiny podobnej kultu, a na pomoc pri svojich aktivitách vzýva svätých, pripomína Reuters. Predovšetkým v menších mestách a mestečkách ma juhu Sicílie sa členovia takýchto skupín podieľajú na katolíckych sviatostiach a v niektorých prípadoch tiež získali spojenectvo predstaviteľov cirkvi.

Vraždu kňaza Puglisiho si objednali miestni mafiánski bossovia Filippo a Giuseppe Gravianovci. Bratov spolu so štvoricou mužov, ktorí plánovali alebo uskutočnili vraždu, odsúdili v roku 1998. Všetci okrem jedného dostali doživotie. Jeden z vrahov povedal, že keď Puglisi umieral, povedal: "Očakával som vás."

Františkov predchodca pápež Benedikt XVI. v roku 2012 vydal dekrét, podľa ktorého Puglisi zomrel ako mučeník v dôsledku "nenávisti voči viere" a nariadil jeho blahorečenie. K beatifikácii Puglisiho došlo 25. mája 2013.