Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sídlo švédskej tajnej služby Säpo bolo evakuované, mal tam unikať plyn

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do nemocnice bolo prevezených päť ľudí s dýchacími problémami, dve osoby vyhľadali ošetrenie samé, povedal pre AFP Patrik Söderberg.

Štokholm 23. februára (TASR) — Sídlo švédskej tajnej služby Säpo v Štokholme bolo v piatok evakuované po tom, ako sa spustili senzory upozorňujúce na únik plynu. Informovali o tom agentúry AFP a AP s odvolaním sa na švédske médiá.

Do nemocnice bolo prevezených päť ľudí s dýchacími problémami, dve osoby vyhľadali ošetrenie samé, povedal pre AFP Patrik Söderberg, hlavný lekár zdravotníckeho úradu v štokholmskom regióne.

Náznaky, že v priestoroch Säpo sa nachádza nebezpečná látka, sa podľa neho objavili okolo 13.00 h. Dodal, že bezprostredne nebolo známe, o akú látku ide.

Hovorkyňa Säpo Karin Lutzová pre AFP uviedla, že budova bola "čiastočne evakuovaná", no odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti. Nevyjadrila sa ani k možnosti, či by mohlo ísť o sabotáž.

Okolo 16.30 h polícia oznámila, že operácia v priestoroch Säpo sa skončila. Podľa televízie TV4 z budovy evakuovali približne 500 ľudí.

Säpo prostredníctvom svojho hovorcu Karla Melina neskôr oznámila, že sa nezistila prítomnosť žiadneho plynu. Incident vyšetruje polícia.