Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Úrad EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí bude sídliť vo Frankfurte

Ilustračná snímka. Foto: TASR

EÚ sa rozhodla zriadiť AMLA, aby mohla lepšie koordinovať boj proti nezákonným cezhraničným finančným aktivitám.

Brusel 23. februára (TASR) - Sídlom nového Úradu EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu (AMLA) bude nemecké mesto Frankfurt, rozhodli vo štvrtok zástupcovia Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry AFP.

Ďalšie mestá, ktoré si EÚ mohla vybrať, boli Paríž, Rím, Madrid, Brusel, Dublin, Riga, Viedeň a Vilnius.

Napokon sa rozhodla pre Frankfurt napriek výzvam, aby dala možnosť aj mestám v iných krajinách než v Belgicku, Francúzsku a Nemecku, kde obvykle sídlia úrady EÚ. Vo Frankfurte napríklad už sídli Európska centrálna banka (ECB).

EÚ sa rozhodla zriadiť AMLA, aby mohla lepšie koordinovať boj proti nezákonným cezhraničným finančným aktivitám. Úrad bude dohliadať na 40 najrizikovejších finančných subjektov a bude môcť kontrolovať spoločnosti, ktoré umožňujú ľuďom obchodovať s kryptoaktívami a uchovávať ich.

V závažných prípadoch alebo pri opakovanom porušení zákona bude mať tento úrad právomoc uvaliť aj sankcie.

"AMLA bude zohrávať kľúčovú úlohu v boji proti nezákonným finančným aktivitám v EÚ. Bude v ňom pracovať viac ako 400 zamestnancov a svoju činnosť začne v polovici roku 2025," uviedlo Belgicko, ktoré v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Európska komisia prvýkrát navrhla zriadenie samostatného úradu na riešenie prania špinavých peňazí v roku 2021 po sérii škandálov.