Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Predávajú štúdiu k portrétu, ktorý Winston Churchill neznášal

Člen personálu Sotheby's pózuje pre médiá s portrétom ikonického bývalého britského premiéra Winstona Churchilla, ktorý namaľoval Graham Sutherland v roku 1954 v Blenheim Palace, Woodstock, Anglicko, utorok 16. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Ide o štúdiu k portrétu, ktorý Churchill z duše neznášal a ktorý napokon spolu s manželkou Clementine spálili, doplnila vo svojej správe agentúra AFP.

Londýn 16. apríla (TASR) - Štúdia pre jeho slávny portrét Winstona Churchilla od britského maliara Grahama Sutherlanda bude v júni ponúknutá na predaj aukčnou sieňou Sotheby's. Cena obrazu sa odhaduje na 585.000 až 937.000 eur.

Ide o štúdiu k portrétu, ktorý Churchill z duše neznášal a ktorý napokon spolu s manželkou Clementine spálili, doplnila vo svojej správe agentúra AFP.

Táto olejomaľba je jednou z viacerých malieb a kresieb, ktoré Sutherland urobil ako prípravu pre portrét. Obraz mal vzniknúť pri príležitosti premiérových 80. narodenín a parlament si jeho namaľovanie objednal u Sutherlanda ako jedného z najvýznamnejších modernistických umelcov. Obraz vznikal v roku 1954, keď sa charizmatický britský premiér blížil ku koncu svojho druhého funkčného obdobia na Downing Street.

Samotný Churchill však toto dielo nemal rád, v liste svojmu osobnému lekárovi ho kritizoval a odmietal sa zúčastniť na jeho slávnostnom odhalení, aj keď napokon sa dal presvedčiť.

Churchill svoj portrét potom - s úškrnom - označil za "pozoruhodný príklad moderného umenia". Obraz vyvolal nevôľu aj u časti britskej konzervatívnej tlače, ktorá bola pohoršená vyobrazením hrdinu druhej svetovej vojny.

Churchill a jeho manželka obraz od Sutherlanda vo svojej rezidencii Chartwelle v Kente južne od Londýna nikdy nevystavovali a dokonca ho spálili. Táto scéna bola zvečnená aj seriáli Koruna (The Crown), ktorý je dostupný v strímovacej službe Netflix.

Obraz, na ktorom je Churchillova tvár namaľovaná mierne z profilu na tmavom pozadí, bude pred predajom naplánovaným na 6. júna niekoľko dní vystavený aj v zámku Blenheim Palace na juhu Anglicka, kde sa Winston Churchill pred 150 rokmi narodil. Návštevníci si ho budú môcť pozrieť aj v pobočkách Sotheby’s v New Yorku a Londýne.

Tento kúsok histórie vyžaruje "okúzľujúcu intimitu" a ukazuje "nepravdepodobné priateľstvo, ktoré vyklíčilo" medzi maliarom a jeho modelom pri tvorbe kontroverzného obrazu, zdôrazňuje vo svojej tlačovej správe aukčná sieň Sotheby’s.