Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí po ničivých zosuvoch pôdy v Sierra Leone stúpol na 450

Na snímke ľudia zisťujú škody po zosuve pôdy v Regente východne od mesta Freetown. V Sierra Leone, 14. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Záchranári varujú, že väčšinu z odhadovaných 600 ľudí, ktorí ostali nezvestní po zosuvoch pôdy, sa nepodarí zachrániť.

Freetown 19. augusta (TASR) - Záchranári v Sierre Leone varujú, že väčšinu z odhadovaných 600 ľudí, ktorí ostali nezvestní po zosuvoch pôdy, sa nepodarí zachrániť. Šance na ich nájdenie sa podľa nich znižujú každým dňom a príbuzní musia čeliť realite, že ich blízki sú už pravdepodobne mŕtvi.

Počet obetí pondelkových záplav a zosuvov pôdy v hlavnom meste Freetown sa medzitým zvýšil na 450. Daždivé počasie v krajine pokračuje a hrozia ďalšie zosuvy. Tisíce ľudí žijú v rizikových oblastiach a z niektorých by sa mali podľa úradov evakuovať.

O domov prišli tisíce obyvateľov. Niektorí kritici obviňujú vládu z toho, že sa nepoučila z podobných prírodných katastrof, ktoré sa udiali v minulosti. Mnohé chudobné oblasti sa nachádzajú takmer na úrovni hladiny mora a chýba im účinný odtokový systém. Metropolu trápi aj neriadená výstavba.

K ničivému zosuvu pôdy došlo v dôsledku intenzívnych dažďov. Pod tonami blata zostalo množstvo ľudí, ktorí v čase zosuvu ešte spali. Záplavy však nie sú v Sierre Leone neobvyklé a keďže mnoho ľudí tam žije v pomerne nestabilných a provizórnych príbytkoch, stáva sa, že voda ich obydlia strhne.

V krajine sa v stredu začal sedemdňový celoštátny smútok za obete, pamiatku stoviek mŕtvych si krajina uctila minútou ticha. Na národnom štadióne v hlavnom meste sa konali ekumenické bohoslužby a modlitby. Prvý hromadný pohreb bol vo štvrtok.