Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sierra Leone sa na sedem dní ponorila do štátneho smútku

Na snímke ľudia zisťujú škody po zosuve pôdy v Regente východne od mesta Freetown. V Sierra Leone, 14. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Iba v márnici najväčšej nemocnice Connaught vo Freetowne evidujú 297 mŕtvych vrátane 109 detí. Presný počet obetí tohto nešťastia ostáva aj naďalej nejasný.

Freetown 16. augusta (TASR) - V Sierre Leone sa dnes začal sedem dní trvajúci celoštátny smútok za obete mohutného zosuvu pôdy, ku ktorému došlo v pondelok vo Freetowne, metropole tohto západoafrického štátu.

Pamiatku stoviek obetí si dnes o 14.00 h SELČ krajina uctí minútou ticha, uviedla s odvolaním sa na oznámenie ministra pre informácie Mohameda Banguaru agentúra DPA. Večer budú na národnom štadióne v hlavnom meste spoločné ekumenické bohoslužby a modlitby.

Hromadný pohreb úrady naplánovali na štvrtok.

Iba v márnici najväčšej nemocnice Connaught vo Freetowne evidujú 297 mŕtvych vrátane 109 detí. Presný počet obetí tohto nešťastia ostáva aj dnes naďalej nejasný. Ministerstvo zdravotníctva pôvodne hovorilo až o 500 obetiach a veľkom počte nezvestných.

K ničivému zosuvu pôdy v okrajovej štvrti Freetownu došlo v pondelok nadránom v dôsledku intenzívnych dažďov. Pod tonami blata zostalo množstvo ľudí, ktorí v čase zosuvu ešte spali. Červený kríž v Sierre Leone predtým uviedol, že nezvestných je stále viac ako 600 osôb.

Záplavy nie sú v Sierre Leone neobvyklé a keďže mnoho ľudí tam žije v pomerne nestabilných a provizórnych príbytkoch, stáva sa, že voda ich obydlia strhne.