Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Sierra Leone: Užívanie drog sa stalo celoštátnym problémom

Na archívnej snímke z 13. decembra 2016 vtedajší prezident afrického štátu Sierra Leone. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta sa vytvorí pracovná skupina zodpovedná za prevenciu, liečbu, podporu sociálnych služieb, presadzovanie práva a zapájanie komunity.

Freetown 5. apríla (TASR) - Prezident Sierry Leone Julius Maada Bio vo štvrtok označil drogovú závislosť v krajine za "núdzovú situáciu". Načrtol tiež plány na boj so syntetickým kanabidoidom kush, populárnym medzi mladými ľuďmi. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ako prezident som zaviazaný ... vyhlásiť núdzovú situáciu vzhľadom na drogovú závislosť v krajine," zaznelo v príhovore prezidenta Bia k národu. Dodal, že Sierra Leone aktuálne čelí existenčnej hrozbe, pretože drogy a drogová závislosť majú ničivé následky.

Podľa prezidenta sa vytvorí pracovná skupina zodpovedná za prevenciu, liečbu, podporu sociálnych služieb, presadzovanie práva a zapájanie komunity. Bude zložená z vládnych agentúr a neziskových organizácií.

Bio potvrdil, že jeho vláda pracuje na rozložení sietí obchodníkov s drogami. Policajný komisár Joseph Lahai vo štvrtok povedal, že polícia v hlavnom meste Freetowne zachytila dva lodné kontajnery, ktoré boli plné drogy kush. Dodal, že vzali do väzby sedem podozrivých.