Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sierra Leone: Viceprezident je po smrti ochrankára v karanténe

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Viceprezident západoafrického štátu Sierra Leone sa dobrovoľne umiestnil do karantény po tom, ako jeden z jeho osobných strážcov podľahol ebole.

Freetown 1. marca (TASR) - Viceprezident západoafrického štátu Sierra Leone sa dobrovoľne umiestnil do karantény po tom, ako jeden z jeho osobných strážcov podľahol ebole.

Samuel Sam-Sumana v sobotu uviedol, že sa bude z preventívnych dôvodov 21 dní izolovať od kontaktu s inými ľuďmi. Viceprezident sa rozhodol pre karanténu, aby "išiel príkladom" po minulotýždňovom úmrtí svojho ochrankára. Pre agentúru Reuters uviedol, že sa cíti "veľmi dobre" a nemá žiadne príznaky tohto smrteľného ochorenia, nechce však nič "riskovať".

Pod dohľadom budú počas 21-dňovej inkubačnej doby krvácavej horúčky aj ďalší viceprezidentovi zamestnanci.

Samuel Sam-Sumana je prvým vysokopostaveným vládnym činiteľom v Sierre Leone, ktorý sa dobrovoľne podvolil karanténe.

Koncom vlaňajška sa v Sierre Leone znížil počet nových prípadov eboly. Nedávno však Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) potvrdila, že počet potvrdených prípadov je opäť na vzostupe.

Od prvého objavenia sa ochorenia vlani v decembri sa vírusom eboly infikovalo viac ako 23.500 ľudí, vyše 9500 z nich na následky ochorenia skonalo, najmä v Guinei, Sierre Leone a Libérii.