Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sigmar Gabriel nebude v novej nemeckej spolkovej vláde

Sigmar Gabriel, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

V končiacej vláde sociálnych demokratov a konzervatívcov bol Gabriel najprv ministrom hospodárstva a neskôr šéfom diplomacie.

Berlín 8. marca (TASR) - Odchádzajúci sociálnodemokratický šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel nebude členom novej spolkovej vlády. Gabriel vo štvrtok na Twitteri uviedol, že ho o tom informovali dočasný predseda sociálnych demokratov (SPD) Olaf Scholz a dezignovaná šéfka SPD Andrea Nahlesová.

"Som stále priamo zvoleným členom nemeckého Spolkového snemu, ale teraz končí obdobie, v ktorom som pre SPD vykonával vedúce úlohy v politike," napísal Gabriel podľa webového portálu týždenníka Spiegel.

Pripomenul, že počas svojej takmer 30-ročnej politickej kariéry pracoval 18 rokov na vedúcich pozíciách pre Nemecko a SPD. "Bolo to vzrušujúce a na udalosti bohaté obdobie, ktoré mi ponúklo veľa príležitostí a skúseností - ďaleko presahujúcich to, o čom som sníval ako mladý človek," konštatoval 58-ročný Gabriel.

V končiacej vláde sociálnych demokratov a konzervatívcov bol Gabriel najprv ministrom hospodárstva a neskôr šéfom diplomacie. V druhej funkcii bol vo verejnosti obľúbený. Menej sa mu darilo ako predsedovi SPD, ktorým bol od novembra 2009 do marca 2017. Podľa Spieglu bola na príčine jeho výbušnosť, výsledkom čoho bolo zrejme aj to, že v novom kabinete sa preňho nenašlo miesto.

Budúcej vláde, rezortu diplomacie i svojmu nástupcovi však zaželal "veľa úspechov, aby zvládli veľké výzvy", ktoré ležia pred Nemeckom a Európou.

Nemeckí sociálni demokrati chcú v piatok oznámiť personálne obsadenie svojich šiestich ministerských postov vo veľkej koalícii s konzervatívcami.