Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sigmar Gabriel varoval pred opätovným vzplanutím konfliktov na Balkáne

Sigmar Gabriel na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Kým Bosna a Hercegovina, Čierna Hora i Macedónsko bojujú s nemalými vnútropolitickými problémami, dialóg medzi Srbskom a Kosovom fakticky stagnuje.

Priština 13. apríla (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel dnes na záver dvojdňového pobytu na Balkáne varoval v kosovskej Prištine pred opätovným vzplanutím konfliktov v tomto regióne. Iba perspektíva členstva v Európskej únii dokáže tamojšie silné národné emócie udržať na uzde, uviedol šéf nemeckej diplomacie pre stanicu Deutsche Welle.

Podľa Gabriela musia dvere do Únie zostať otvorené, pretože inak sa Balkán môže opäť stať ohniskom "požiaru" na starom kontinente.

Kým Bosna a Hercegovina, Čierna Hora i Macedónsko bojujú s nemalými vnútropolitickými problémami, dialóg medzi Srbskom a Kosovom fakticky stagnuje. Už istý čas sa tak na Balkáne stupňuje napätie.

Gabriel tentoraz navštívil práve Srbsko a Kosovo a na Veľkonočný pondelok ho čaká návšteva Albánska. Všetkým štátom západného Balkánu prisľúbil podporu na ich ceste do Únie a súčasne loboval za pokračovanie reforiem v jednotlivých krajinách oblasti.

V Prištine vyjadril porozumenie pre mnohých občanov na Balkáne, pre ktorých sa proces približovania k EÚ javí ako priveľmi pomalý. Ich odhodlanie by malo posilniť zlepšenie existenčných podmienok, a to i prostredníctvom investícií do projektov v sfére infraštruktúry.

"V období do získania členstva môžeme urobiť podstatne viac," vyhlásil Sigmar Gabriel a dodal, že na to vynaložené finančné prostriedky vyjdú Európu lacnejšie ako prípadné vzplanutie starých konfliktov. Na margo koexistencie Srbska a Kosova minister zdôraznil, že ich mierové, akceptovateľné bilaterálne vzťahy sú predpokladom pre ich prijatie do Únie, pred ktorým ich čaká ešte kus cesty.

Kosovský premiér Isa Mustafa ubezpečil o záujme Prištiny prehĺbiť dialóg s Belehradom. V podobnom duchu sa pri návšteve Sigmara Gabriela v srbskej metropole vyjadril aj predseda srbskej vlády a dezignovaný prezident Aleksandar Vučič, ktorý však súčasne obvinil Kosovo z blokovania napredovania rokovaní a zdôraznil, že "na tango sú potrební dvaja".