Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Silná búrka zasiahla juhovýchod Austrálie, najmenej traja mŕtvi

Ilustračné foto, Sydney Foto: TASR/AP

Najfatálnejšie následky po sebe zanechala smršť v austrálskom meste Dungog, ležiacom asi 200 kilometrov severne od Sydney.

Sydney 21. apríla (TASR) - Juhovýchod Austrálie vrátane mesta Sydney zasiahla tento týždeň silná búrka, ktorá ničila domy a zaplavila niektoré tamojšie komunity. Vyčíňanie počasia si zrejme vyžiadalo aj životy najmenej troch ľudí, informovala o tom agentúra AP.

Silná búrka udrela na austrálske mesto Sydney a ďalšie časti štátu Nový Južný Wales už v pondelok. Vietor, ktorý sprevádzal mohutné zrážky, pritom dosahoval miestami v nárazoch aj viac ako 100 kilometrov za hodinu. V niektorých zasiahnutých oblastiach bol úhrn zrážok aj cez 30 centimetrov.

Najfatálnejšie následky po sebe zanechala smršť v austrálskom meste Dungog, ležiacom asi 200 kilometrov severne od Sydney, kde hlásili tri obete. Austrálska polícia vyšetruje, či úmrtie troch starších ľudí jednoznačne súviselo s búrkou.

Život na juhovýchode Austrálie skomplikovali aj prívalové povodne, kvôli ktorým uviazli niektorí miestni obyvatelia vo svojich autách prípadne na strechách obydlí. Vietor vyvracal stĺpy elektrického vedenia a stromy a odnášal strechy domov. Bez elektriny zostalo asi 200.000 domácností a firiem.

Premiér štátu Nový Južný Wales Mike Baird dnes potvrdil, že austrálski predstavitelia zaznamenali už 4500 volaní o pomoc a zachránili takmer 50 občanov, ktorí sa kvôli nepriazni počasia ocitli v ohrození života.