Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Silné búrky v Sydney si vyžiadali najmenej jednu obeť a odklony letov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Búrky, ktoré spôsobili odstavenie viacerých ciest v meste, ako aj výpadky elektriny, sprevádza vietor s rýchlosťou 122 kilometrov za hodinu.

Sydney 14. januára (TASR) - Najmenej jeden človek dnes zahynul a ďalšia osoba utrpela vážne zranenia v dôsledku silných búrok, ktoré zasiahli austrálske mesto Sydney. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje.

Búrky, ktoré spôsobili odstavenie viacerých ciest v meste, ako aj výpadky elektriny, sprevádza vietor s rýchlosťou 122 kilometrov za hodinu.

Smrteľné zranenia utrpel jeden muž, na ktorého auto počas cesty v západnej časti mesta padol strom. Žena, ktorá bola jeho spolujazdkyňou, utrpela vážne zranenia. Práve západná časť Sydney čelila podľa počiatočných správ záchranárov najväčšiemu náporu dažďov.

Na internete sa medzičasom objavili viaceré fotografie zachytávajúce neprechodné dopravné komunikácie, na ktorých sa váľali kusy kovov či dokonca aj strešné panely. Miestne úrady nariadili obyvateľom Sydney, aby zostali doma a zdržovali sa v dostatočnej vzdialenosti od okien. "Značnú škodu utrpelo množstvo domov, áut a elektrických vedení," vyhlásila polícia.

Silný vietor, dažde a krúpy zasiahli Sydney deň po tom, ako mesto zažilo pomerne horúce počasie, počas ktorého sa teploty vyšplhali až na 39 stupňov Celzia, uviedol miestny meteorologický úrad.

Aktuálne počasie spôsobilo aj viaceré oneskorenia a odkláňania letov na medzinárodnom letisku v Sydney. Vedenie letiska zároveň prostredníctvom Twittera vyzvalo všetkých cestujúcich, aby sa o svojich letoch informovali priamo u konkrétnych aerolínií.