Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Silné sneženie s vetrom má v Japonsku prvú obeť

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Za uplynulých 24 hodín nasnežilo v tejto časti Japonska 50-90 centimetrov snehu.

Tokio 20. januára (TASR) - Najmenej jeden človek zomrel a niekoľko ďalších utrpelo zranenia v dôsledku silnej snehovej metelice, ktorá sužuje široké územia Japonska. Napísala to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Záchranári našli v utorok večer telo jednej osoby zasypané snehom v meste Sapporo na ostrove Hokkaido po tom, ako snehová smršť zasiahla väčšinu územia tohto ostrova. Pri nehodách zavinených snehovou víchricou sa tam zranili najmenej ďalšie štyri osoby.

Za uplynulých 24 hodín nasnežilo v tejto časti Japonska 50-90 centimetrov snehu, informovala televízna stanica NHK.

V meste Awara v regióne Čúbu na japonskom ostrove Honšú pri pobreží Japonského mora zasa prudký vietor prevrhol autobus s 28 ľuďmi, štyria z nich sa zranili.

V severovýchodnom Japonsku zaznamenalo okolo 7100 domácnosti kvôli chladnému počasiu prerušenie dodávok elektriny a železnice pozastavili vlakovú dopravu.

Tlaková níž priniesla do mnohých častí Japonska mohutné sneženie. Štátna meteorologická agentúra varovala pred lavínami, prudkým nárazovým vetrom a vysokými vlnami. Na ostrove Hokkaido a v oblasti Hokuriku - pri pobreží Japonského mora v regióne Čúbu na ostrove Honšú - by malo aj vo štvrtok napadať ďalších 80 centimetrov snehu.