Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Silné zemetrasenie na Jáve má prvú obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ľudia v mnohých oblastiach vybiehali v panike von z budov a indonézska televízia odvysielala zábery z prehustenej premávky na cestách, keďže obyvatelia unikali preč z pobrežných území.

Jakarta 15. decembra (TASR) - Silné zemetrasenie zasiahlo v piatok neskoro večer najľudnatejší indonézsky ostrov Jáva, kde spôsobilo zrútenie budov a smrť najmenej jedného človeka.

Zemetrasenie nastalo o 23.47 h miestneho času (17.47 h SEČ) a donútilo úrady vydať pre niektoré časti jávskeho pobrežia varovanie pred prívalovými vlnami cunami, ktoré približne po dvoch hodinách zrušili. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Ľudia v mnohých oblastiach vybiehali v panike von z budov a indonézska televízia odvysielala zábery z prehustenej premávky na cestách, keďže obyvatelia unikali preč z pobrežných území.

Úrady potvrdili smrť 62-ročného muža v okolí mesta Ciamis na západe Jávy a z tohto regiónu hlásia aj ďalšie úmrtia a zranenia. Uviedol to hovorca Štátneho úradu pre zmierňovanie následkov katastrof Sutupo Purwo Nugroho.

Podľa hovorcu sa zrútili alebo boli poškodené budovy v niekoľkých veľkých aj malých mestách v strednej a západnej časti ostrova Jáva.

"Domy a ďalšie budovy sú poškodené v mnohých oblastiach," napísal hovorca vo vyhlásení.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,5 sa vyskytlo približne v hĺbke 91 kilometrov a americká geologická služba USGS ho lokalizovala na samom okraji pevniny.

Silné otrasy cítili okolo 20 sekúnd aj v indonézskom hlavnom meste Jakarta i v ďalších mestách, dodal Nugroho.

Poškodená bola aj nemocnica v meste Banyumas v strednej časti Jávy, pacientov preto evakuovali, oznámila indonézska televízia Metro TV.

Indonézia sa nachádza na tzv. tichomorskom ohnivom kruhu a zažíva časté zemetrasenia aj výbuchy sopiek.