Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Taiwan zasiahlo zemetrasenie, 13 mŕtvych a vyše 100 nezvestných

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v piatok približne o 21.00 h SEČ juh Taiwanu. Foto: TASR/AP

Záchranári vytiahli 249 preživších z trosiek v najhoršie zasiahnutom meste Tchaj-nan a približne osem osôb je stále nezvestných.

Tchaj-pej 6. februára (TASR) - Záchranári v taiwanskom meste Tchaj-nan hlásili 13 mŕtvych a vyše 100 nezvestných po silnom zemetrasení s magnitúdou 6,4, ktoré sa dnes pred svitaním vyskytlo v malej hĺbke na juhu krajiny. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a DPA.



V meste sa zrútila 17-poschodová obytná budova a záchranári sa aj o niekoľko hodín, vo večernej tme, zo všetkých síl snažili lokalizovať nezvestných. V troskách tejto budovy, kde v 96 domácnostiach žilo približne 250 obyvateľov, zahynulo desaťdňové dievčatko a malé dieťa.

Na iných miestach Tchaj-nanu takisto umierali ľudia - zabili ich padajúce predmety.

Zranenia utrpelo po celom južnom Taiwane vyše 475 ľudí, ale 368 z nich po niekoľkých hodinách hospitalizácie prepustili.

Katastrofa sa stala dva dni pred oslavami lunárneho Nového roka, ktorý je v čínskom kalendári najdôležitejším rodinným sviatkom.

Na leteckej snímke z dronu sú ruiny budovy, ktorá sa zrútila po rannom zemetrasení v meste Tchaj-nan na Taiwane 6. februára 2016.
Foto: TASR/AP


Väčšina ľudí spala, keď dnes približne o 04.00 h miestneho času (v piatok o 21.00 h SEČ) došlo k zemetraseniu. Otrasy vychádzali z desaťkilometrovej hĺbky a ich epicentrum zaznamenala americká geologická služba USGS 43 kilometrov juhovýchodne od mesta Tchaj-nan, ktoré je domovom takmer dvoch miliónov ľudí. Otrasy sprevádzalo viacero dotrasov. Citeľné boli pritom až v taiwanskej metropole Tchaj-pej, vzdialenej asi 300 kilometrov od epicentra zemetrasenia.



Zemetrasenia postihujú Taiwan často, ale väčšinou sú slabé a spôsobujú len malé či žiadne škody. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si však v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí.