Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Silné zemetrasenie v Peru si vyžiadalo už dve obete

Na snímke zničená časť budovy v peruánskom Yurimaguas 26. mája 2019. Foto: TASR/AP

Silné nedeľné zemetrasenie postihlo riedko osídlený región ležiaci v peruánskej Amazónii, otrasy však boli citeľné na rozsiahlejšom území.

Lima 27. mája (TASR) - Najmenej dve osoby zahynuli a ďalších vyše 30 ľudí utrpelo zranenia pri silnom zemetrasení s magnitúdou 8,0, ktoré zasiahlo v nedeľu severnú časť Peru a susedný Ekvádor. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Silné nedeľné zemetrasenie postihlo riedko osídlený región ležiaci v peruánskej Amazónii, otrasy však boli citeľné na rozsiahlejšom území.

V pondelok prichádzali ďalšie správy z odľahlých oblastí postihnutých zemetrasením, ktoré pocítili aj obyvatelia hlavného mesta Lima i ďalších miest.

Medzi obeťami je 15-ročný chlapec, ktorého zasiahli do hlavy padajúce sutiny jeho domu, uviedol pre televíznu stanicu Chanel N koordinátor agentúry civilnej ochrany. Tínedžer podľahol svojim zraneniam po prevoze do nemocnice v peruánskom regióne La Libertad.

V nedeľu prišiel o život 48-ročný muž, ktorého dom zasiahol balvan v regióne Cajamarca na severe Peru. Podľa úradov najmenej 15 ľudí utrpelo zranenia a bolo poškodených či zničených niekoľko budov.

Médiá informovali o ďalších 15 zranených v Ekvádore, kde v niektorých častiach amazonského regiónu zaznamenali výpadok elektriny. Peruánske médiá uviedli, že otrasy bolo cítiť aj v niektorých častiach Kolumbie a Venezuely.

K otrasom došlo o 2.41 h miestneho času v strednej hĺbke asi 110 kilometrov, epicentrum ležalo 76 kilometrov juhovýchodne od dediny Lagunas a 92 kilometrov východne od väčšieho mesta Yurimaguas, informovala americká geologická služba USGS.

Peruánsky prezident Martín Vizcarra v nedeľu uviedol, že išlo o najsilnejšie zemetrasenie v krajine za posledných 12 rokov.