Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Silnejú protesty proti zatvoreniu Goetheho inštitútu vo Francúzsku

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Plány na znižovanie nákladov a zatváranie prevádzok GI v Nemecku sa tiež stretávajú s kritikou.

Paríž 10. októbra (TASR) - Plánované zatvorenie troch prevádzok Goetheho inštitútu (GI) vo Francúzsku - najvýznamnejšieho propagátora nemeckej kultúry a jazyka na medzinárodnej úrovni, ako aj vzájomného porozumenia so susednými krajinami - vyvolalo protesty v oboch krajinách. Správu o tom TASR prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Viac ako 45 združení a inštitúcií, ako aj približne 400 osobností z oblasti vedy, kultúry, politiky, médií a spoločnosti sa pridalo k otvorenému listu Združenia nemecko-francúzskych spoločností pre Európu (VDFG), uviedla v pondelok táto organizácia.

Výzva nezatvárať prevádzky Goetheho inštitútu v mestách Bordeaux, Lille a Štrasburg mala byť ešte v ten istý deň zaslaná nemeckej vláde, parlamentu a vedeniu GI.

VDFG vyzvalo, aby sa v ťažkých časoch svetovej a európskej politiky neoslabil základ, na ktorom je založené mierové spolužitie v Európe - úzka spolupráca a porozumenie medzi Nemcami a Francúzmi.

"Budúcnosť Európy a našich európskych hodnôt viac ako kedykoľvek predtým závisí od spolupráce medzi Nemeckom a Francúzskom," zdôraznili autori listu. Vo výzve sa ďalej uvádza, že rastúci nacionalizmus a ruská invázia na Ukrajinu vystavujú európsku jednotu a odhodlanie skúške.

Plány na znižovanie nákladov a zatváranie prevádzok GI v Nemecku sa tiež stretávajú s kritikou. Berlínska akadémia (Académie de Berlin) to označila za "vážnu záťaž pre francúzsko-nemecké vzťahy, odklon od ducha francúzsko-nemeckej zmluvy o priateľstve a kultúrno-politické rozpaky".

V rámci reštrukturalizácie sa má zatvoriť deväť zo 158 prevádzok GI na celom svete vrátane troch vo Francúzsku, pričom prepustených bude 130 zamestnancov. V strednodobom horizonte chce generálny tajomník GI Johannes Ebert týmto krokom ušetriť 24 miliónov eur ročne zo súčasného rozpočtu 239 miliónov eur.