Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Koncert Bon Jovi zrušili, Taiwan sa pripravuje na tajfún

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Silný tajfún Dujuan dnes už skôr bičoval aj juhovýchodné japonské ostrovy.

Tokio/Tchaj-pej 28. septembra (TASR) - Dážď a vietor dnes bičovali ostrov Taiwan, pričom blížiaci sa tajfún Dujuan narušil aj železničnú a leteckú dopravu pasažierom, smerujúcim domov z predĺženého sviatočného víkendu. Navyše, americká rocková skupina Bon Jovi musela zrušiť koncert v hlavnom meste ostrova Tchaj-pej.

Tlačová agentúra Reuters informovala, že na poludnie miestneho času prestali premávať vlaky a stovky domácich a zahraničných letov meškali alebo boli zrušené. Státisíce domácností na Taiwane zostali bez elektriny.

Tajfún Dujuan sa v tom čase pohyboval nad Tichým oceánom smerom k Taiwanu a podľa predpovedí mal doraziť na severovýchod ostrova ešte dnes v neskorších hodinách.

Televízne zábery zachytávali rýchlo tečúce prúdy hnedej bahnitej vody, ako zaplavuje cesty na okraji Tchaj-peja a obrovské vlny narážajú na severovýchodné pobrežie ostrova.

Podľa Taiwanského centrálneho meteorologického úradu dosahovala rýchlosť vetra v blízkosti stredu tajfúnu a v nárazoch 124 až 136 kilometrov za hodinu.

Webová stránka The Tropical Storm Risk odhadla, že Dujuan - v súčasnosti tajfún štvrtej kategórie, ktorý nedosahuje parametre supertajfúnu - v utorok zoslabne.

Úrady a finančné trhy na Taiwane boli dnes, v posledný deň trojdňového osláv polovice jesene, zatvorené. Sviatok sa spája s tancom, spevom a konzumáciou tradičných tort so sladkou náplňou.

Začiatkom augusta supertajfún Soudelor usmrtil na Taiwane osem ľudí a prerušil dodávky elektriny do vyše štyroch miliónov domácností, čo bol na ostrove rekord.

Silný tajfún Dujuan dnes už skôr bičoval aj juhovýchodné japonské ostrovy. Tamojšie úrady vopred varovali pred prudkým vetrom, vysokými vlnami a hustým lejakom.

Vyše 300 obyvateľov evakuovali z domovov na japonských ostrovoch Jonaguni a Išigaki a približne 100 domácností v oblasti zostalo bez elektriny. Desiatky letov zrušili v japonskej prefektúre Okinawa.