Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Silný vietor komplikuje dopravu vo Švajčiarsku

Na archívnej snímke Airbus A380 Foto: TASR/Branislav Račko

Na letiskách v Zürichu, Bazileji a Ženeve museli rátať cestujúci s omeškaniami.

Zürich 14. septembra (TASR) - Komplikácie, ktoré prináša i na Slovensko sa blížiaci studený front sprevádzaný prudkým nárazovým vetrom, pocítili dnes vo Švajčiarsku, a to tak v cestnej, riečnej, železničnej, ako aj leteckej doprave.

Na diaľnici A1 spájajúcej Bern a Zürich neodolali poryvom vetra ani dva kamióny s prívesmi, ktoré sa prevrátili. Vodiči pri nich podľa očitého svedka nemali šancu.

Ako vyplýva z informácií, ktoré priniesli tamojšie médiá s odvolaním sa na políciu kantónu Solothurn, k zraneniam nedošlo.

Kamión s prívesom sa však prevrátil aj na západe Švajčiarska, medzi Yverdonom a Lausanne, ani tu však k ujmám na zdraví nedošlo.

Motoristi musia však rátať s obchádzkou dočasne uzavretej diaľnice.

Riečnu dopravu na Bodamskom, Ženevskom i Bielskom jazere dočasne prerušili alebo výrazne obmedzili.

Počasie negatívne ovplyvnilo dnes i železničnú dopravu a prevádzku lanoviek v krajine Helvétov.

Prepravu na trase Weissbad-Wasserauen museli dočasne prerušiť, to isté platilo aj o prevádzke lanovky v Kriense a v Adliswile.

Na letiskách v Zürichu, Bazileji a Ženeve museli rátať cestujúci s omeškaniami.

Lietadlo spoločnosti Singapore Airlines sa v Zürichu tri razy márne pokúsilo o pristátie, ktoré znemožnil silný bočný vietor. Kapitán Airbusu A380 sa podľa internetového vydania denníka Blick napokon rozhodol pre neplánované pristátie v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Tam doplnili pohonné hmoty a lietadlo nabralo opäť kurz Zürich, kde popoludní úspešne pristálo. Problémy s pristávacím manévrom mali na tamojšom letisku i kapitáni Airbusov najmenej dvoch ďalších spoločností, Qatar Airways a Easyjet. Obe tieto lietadlá však pri druhých pokusoch pristáli.