Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia svetových metropol privítali nový rok 2015

Ľudia fotografujú ohňostroj nad Víťazným oblúkom počas novoročných osláv v Paríži 1. januára 2015. Foto: TASR/AP

Na námestí Times Square v New Yorku sa zišlo zhruba milión ľudí, bezpečnostné orgány boli v stave vysokej pohotovosti.

New York 1. januára (TASR) - Obyvatelia svetových metropol privítali rozličnými spôsobmi v noci nadnes nový rok 2015 v nádeji, že bude pokojnejší ako ten predošlý. Informovala o tom agentúra DPA.

V americkom New Yorku sa na námestí Times Square zišlo zhruba milión ľudí, ktorí pri odrátavaní posledných sekúnd starého roka sledovali klesajúcu slávnu krištáľovú guľu. Bezpečnostné orgány boli v stave vysokej pohotovosti vzhľadom na nedávne násilnosti, ktorých terčom sa stali práve príslušníci polície.



V brazílskom Riu de Janeiro prišli príchod roku 2015 privítať na pláž Copacabana približne dva milióny ľudí. Tesne pred polnocou sa zjavil na gigantickej obrazovke pápež František, ktorý predniesol Brazílčanom svoje posolstvo. Nasledoval 16-minútový ohňostroj a hudobno-tanečné predstavenia na troch pódiách.

Kontrola veľkej masy ľudí robila starosti aj úradom v Londýne. Britská metropola totiž v okolí nábrežia rieky Temža očakávala nápor približne 100.000 oslavujúcich osôb. O polnoci zaznelo z Big Benu 12 úderov zvona, nočnú oblohu zaplavili svetlá ohňostroja. Vstupenky sa na čiernom trhu predávali za niekoľkonásobnú cenu.



V nemeckom hlavnom meste Berlín sa pred Brandenburskou bránou zišlo niekoľko stoviek tisíc obyvateľov i návštevníkov, ktorí sa tam spoločne zapojili do jednej z najväčších párty pod holým nebom na svete. O polnoci zahral huslista David Garrett, v priebehu večera vystúpil americký spevák David Hasselhoff.

Vo francúzskom Paríži sa ohňostroj neuskutočnil, na Elyzejských poliach sa však napriek tomu stretli státisíce ľudí, ktorí sledovali svetelnú šou premietanú za zvukov hudby na Víťazný oblúk.

Privítanie nového roka v čínskom Šanghaji poznačila tragédia, keď dav v panike ušliapal na smrť 35 ľudí a zranil ďalších vyše 40 osôb. Príčinou nešťastia na nábreží rieky Chuang-pchu v centre mesta bolo rozhodenie letákov v podobe amerických 100-dolároviek, ktoré začali ľudia dychtivo zbierať, tvrdia očití svedkovia.

Žena narieka v nemocnici, kde ju priviezli zranenú 1. januára 2015 v Šanghaji. Najmenej 35 ľudských životov a 42 zranených si vyžiadala tlačenica, ku ktorej došlo v stredu počas silvestrovských osláv v čínskom meste Šanghaj. Incident sa stal 25 minút pred polnocou miestneho času.
Foto: TASR/AP


Mesto Dubaj v Spojených arabských emirátoch si dalo za cieľ pokoriť svetový rekord, a to najväčšiu diódami osvetlenú fasádu mrakodrapu Burdž Chalífa, ktorý je najvyššou budovou sveta. Na rozsvietených stenách sa premietali podobizne lídrov krajiny. O polnoci nastal veľkolepý ohňostroj, ktorý sledovali tisíce divákov.