Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Simulovali nácvik v prípade teroristického útoku na EURO 2016

Nácvik v prípade teroristického útoku na EURO 2016 Foto: Youtube

Majstrovstvá Európy vo futbale sa vo Francúzsku začne 10. júna a potrvá mesiac.

Lyon 31. mája (TASR) - Svoju pripravenosť na zákrok v prípade teroristického útoku počas majstrovstiev Európy vo futbale preverovali francúzske bezpečnostné zložky a záchranári v pondelok na predmestí Lyonu.

Podľa scenáru cvičenia sa pred zápasom Ukrajiny so Severným Írskom pri severnom vchode na štadióne Parc Olympique Lyonnais na predmestí Décines odpálili dvaja samovražední atentátnici. O život malo prísť desať ľudí a ďalších 80 bolo zranených. Navyše po výbuchoch na štadióne vypukla veľká panika.

Do nácviku postupu v takejto situácii sa zapojili príslušníci polície, žandarmérie, armády, hasiči a záchranári. Podľa webovej stránky denníka Le Monde sa na cvičení zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí.

Fanúšikmi boli dobrovoľníci, ktorých rola spočívala aj v tom, že mali byť zranenými cudzincami neovládajúcimi francúzštinu.



Prefektúra mesta Lyon informovala, že mimoriadna pozornosť počas cvičenia bola venovaná kontrole na mieste, kde došlo k teroristickému útoku, aby na štadión neprenikli iní atentátnici. Až po zabezpečení miesta sa k "zraneným" dostali lekári a záchranári.

Ďalšia podobná simulácia teroristického útoku sa uskutoční 7. júna v centre Lyonu, kde má v zóne pre fanúšikov "dôjsť k streľbe do davu s desiatkami zranených".

Futbalový šampionát Euro-2016 sa vo Francúzsku začne 10. júna a potrvá mesiac. Na lyonskom štadióne Parc Olympique sa odohrá šesť zápasov šampionátu vrátane semifinále 6. júla.

Od 13. novembra 2015, keď v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis došlo k sérii teroristických útokov so 130 obeťami na životoch, platí vo Francúzsku výnimočný stav. Mimoriadny režim platí do konca júla, teda nielen počas majstrovstiev Európy vo futbale, ale aj cyklistických pretekov Tour de France, ktoré budú prebiehať od 2. do 24. júla.