Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Singapur obmedzil činnosť médií v čase teroristických útokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP/Wong Maye-E

Nová právna úprava umožňuje polícii zakázať novinárom i bežným ľuďom podávať informácie z miesta útoku.

Singapur 16. mája (TASR) - V Singapure vstúpil v stredu do platnosti nový protiteroristický zákon rozširujúci právomoci polície. Okrem iného zavádza možnosť uplatnenia informačného embarga v prípade teroristických útokov, informovala agentúra AP.

Nová právna úprava umožňuje polícii zakázať novinárom i bežným ľuďom podávať informácie z miesta útoku. Polícia dostala právomoc zablokovať zverejnenie fotografií, videozáznamov, textových a zvukových správ v prípade, ak dospeje k záveru, že by mohli narušiť operácie bezpečnostných zložiek.

Podľa ministerstva vnútra bol nový zákon potrebný, pretože Singapur čelí zjavnej hrozbe terorizmu, ktorú predstavujú zradikalizovaní jednotlivci domáceho pôvodu a zahraniční extrémisti. Nová legislatíva podľa ministerstva umožní polícii reagovať na útoky rýchlo a efektívne.

Za porušenie ustanovení zákona hrozí previnilcom väzenie v trvaní minimálne dvoch rokov a pokuta vo výške 20.000 singapurských dolárov (12.600 eur).

Singapurské úrady zdôvodňujú zavedenie reštrikcií obmedzujúcich prácu médií príkladmi z teroristických útokov v Bombaji a Paríži, kde militanti údajne dokázali predvídať policajné zásahy aj vďaka priamym televíznym prenosom.

Singapuru, ležiacemu v susedstve prevažne moslimskej Malajzie a Indonézie, sa doposiaľ darilo úspešne bojovať s teroristickými hrozbami a miestne úrady sľubujú, že nový zákon sa bude využívať len veľmi šetrne. Ľudskoprávni aktivisti sa však obávajú rizika obmedzenia slobody tlače.