Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Singapur potvrdil prvý prípad človeka nakazeného čínskym vírusom

Cestujúca, ktorá stojí pred železničnou stanicou v Pekingu, má na tvári ochranné rúško v piatok 17. januára 2020. Už druhá obeť podľahla v Číne záhadnému novému vírusu, ktorým sa nakazili desiatky ľudí a ktorý zaznamenali aj v dvoch ďalších ázijských krajinách. Druhou obeťou vírusu je 69-ročný muž. Podľa úradov zomrel v stredu v meste Wu-Chan v strednej časti Číny, ktoré je považované za epicentrum tohto nového koronavírusu patriaceho do toho istého rodu, z akého pochádza aj ťažký akútny respiračný syndróm SARS. Šírenie nového vírusu vo Wu-Chane vyvoláva obavy práve pre spojitosť so SARS, ktorý sa prvýkrát objavil v južnej Číne koncom roka 2002. Následne sa ako epidémia rozšíril do vyše 20 krajín a usmrtil takmer 800 ľudí, archívna foto. Foto: TASR/AP

Muž pricestoval do Singapuru spolu s osemčlennou skupinou v pondelok, uviedlo na štvrtkovom brífingu singapurské ministerstvo zdravotníctva.

Singapur 23. januára (TASR) - V Singapure bol potvrdený prvý prípad osoby nakazenej novým čínskym vírusom. Nakazenou osobou je 66-ročný Číňan z mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy. Informoval o tom vo štvrtok portál straitstimes.com.

Muž pricestoval do Singapuru spolu s osemčlennou skupinou v pondelok, uviedlo na štvrtkovom brífingu singapurské ministerstvo zdravotníctva. Ministerstvo zdôraznilo, že muž sa nachádza v izolácii a pre verejnosť nepredstavuje nijaké riziko.

Výsledky predbežných testov ukázali, že vírusom sa zrejme nakazila aj 53-ročná žena takisto pôvodom z Číny, ktorá však nebola súčasťou spomínanej skupiny. Výsledky predbežných testov ešte neboli definitívne potvrdené.

Objavili sa aj podozrenia, že vírusom sa nakazil aj syn infikovaného muža vo veku 37 rokov. Zvyšní členovia skupiny čínskych občanov sú momentálne na dva týždne v karanténe a sú monitorovaní. Ministerstvo však dodalo, že nič nenaznačuje, že sa niekto z týchto ľudí vírusom skutočne nakazil.

Po tom, ako sa na letiskách začali robiť skríningy zdravotného stavu všetkých pasažierov prichádzajúcich z Číny, sa počet ľudí, u ktorých existujú podozrenia, že sa vírusom nakazili, zvýšil na 28. Očakáva sa, že vzhľadom na veľký počet letov z Číny do Singapuru ešte dôjde k nárastu nakazených.