Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Deväť jadrových veľmocí modernizuje svoj arzenál

Na archívnej nelokalizovanej snímke prebieha skúška novej verzie balistickej rakety stredného doletu, ktorá je schopná niesť jadrovú hlavicu 1. februára 2008 v Pakistane. Foto: TASR AP

Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru uviedol,že počet jadrových zbraní v januári 2016 dosahoval 15.395, čo je zníženie o 455 oproti predošlému roku.

Štokholm 13. júna (TASR) - Svetové zásoby jadrových hlavíc sa tento rok mierne zmenšili, znižovanie ich počtu však prebiehalo pomalšie a deväť nukleárnych veľmocí pokračovalo v modernizácii svojich arzenálov. Uviedol to v dnes zverejnenej výročnej správe Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru (SIPRI).

Počet jadrových zbraní v januári dosahoval 15.395, čo je zníženie o 455 oproti predošlému roku. Tento odhad zahŕňa zbrane, ktorú sú aktívne, uskladnené i pripravené na likvidáciu, uviedol SIPRI.

Spomalenie obmedzovania počtu jadrových zbraní poukazuje na to, že "kontrola jadrového zbrojenia sa blíži ku koncu cesty, nie sú nové dohody ani žiadne vyhliadky na nové dohody medzi Ruskom a Spojenými štátmi", uviedol výskumník SIPRI Shannon Kile pre agentúru DPA.

Dve jadrové veľmoci disponujú približne 90 percentami jadrových zbraní na svete: USA majú odhadovaných 7000 hlavíc a Rusko 7290, vyplýva z údajov inštitútu.

Siedmimi ďalšími krajinami s nukleárnou výzbrojou sú Británia, Francúzsko, Čína, India, Pakistan, Izrael a Severná Kórea.

India, Pakistan a Čína pokračovali v rozširovaní svojich jadrových arzenálov a modernizácii nukleárnych síl, píše sa v správe. Čína mala k januáru 260 jadrových hlavíc, India okolo 100 až 120 a Pakistan od 110 do 130 hlavíc. India a Pakistan pritom zvyšovali svoje kapacity výroby štiepneho materiálu pre takéto zbrane.

Správa vychádza z verejne prístupných zdrojov, ku ktorým patria vlády a Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), mnohé nukleárne štáty sú však v tejto oblasti "netransparentné", zdôraznil Kile.

Severná Kórea má podľa odhadov SIPRI desať jadrových hlavíc. Svoju prvú jadrovú skúšku uskutočnila v roku 2006, inštitút však nemohol overiť, či izolovaná krajina dokázala vyrobiť alebo rozmiestniť funkčné nukleárne zbrane.

Predpokladá sa, že Izrael má 80 jadrových zbraní, podobne ako Čína je však v tejto otázke "nepriehľadný", pričom Rusko v súčasnosti poskytuje menej informácií, uviedol Kile.

Pokračujúca modernizácia nukleárneho arzenálu ukazuje, že "jadrové odstrašujúce prostriedky sú naďalej základným kameňom stratégií národnej bezpečnosti" uvedených krajín, dodal.

USA napríklad plánujú v rokoch 2015-24 vynaložiť 348 miliárd dolárov na modernizáciu svojich nukleárnych síl vrátane nosných systémov pre jadrové zbrane, ako sú rakety, lietadlá a ponorky.