Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šírenie škodlivého vydieračského softvéru WannaCry sa spomalilo

WannaCry, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Experti však varovali, že sa môžu objaviť nové verzie tohto počítačového vírusu.

Londýn 15. mája (TASR) - Šírenie škodlivého vydieračského softvéru, ktorý od piatka zasiahol približne 150 krajín sveta, strácalo dnes na intenzite - Ázia a Európa hlásili iba zopár nových útokov. Experti však varovali, že sa môžu objaviť nové verzie tohto počítačového vírusu.

Britská Národná zdravotná služba (NHS), ktorá v piatok medzi prvými upozornila na malvér WannaCry, uviedla, že väčšina z jej postihnutých zariadení už pracuje normálne.

Mladý britský počítačový expert známy ako MalwareTech, ktorým je podľa britských médií 22-ročný Marcus Hutchins, bol označený za hrdinu po tom, ako sa mu "náhodou" podarilo obmedziť šírenie WannaCry. Zaregistroval a aktivoval si doménu, na ktorú sa podľa naprogramovania mali pripojiť infikované počítače, čím fakticky zastavil šírenie počítačového vírusu, informovala tlačová agentúra DPA. MalwareTech však predpovedal, že treba očakávať ďalšie podobné útoky.

BBC citovala analytikov, ktorí povedali, že organizácie a firmy v Británii zaplatili počítačovým útočníkom doteraz približne 38.000 dolárov (34.600 eur) za odblokovanie infikovaných počítačových súborov. Analytici odporučili toto "výkupné" neplatiť, keďže nie je nijaká záruka, že infikované počítače budú odblokované.

Europol označil rozsah globálneho útoku, ktorý experti údajne očakávali, za bezprecedentný.

"Využívanie počítačových útokov na zločinecké ciele je narastajúca hrozba, ktorá si vyžaduje koordinovanú a globálnu reakciu Európskej únie a jej členských krajín," povedal dnes hovorca Európskej komisie Margaritis Schinas.

Firmy venujúce sa počítačovej bezpečnosti vyzvali minulý mesiac užívateľov operačného systému Windows spoločnosti Microsoft, aby si ho updatovali po tom, ako hakeri zverejnili na internete počítačový nástroj, ktorý odcudzili americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA).

Prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith skritizoval vlády za to, že sa na podobný útok nepripravili, a uviedol, že súčasný útok by pre nich mal byť "budíčkom". Vlády jednotlivých krajín by mali zmeniť svoj prístup a "aplikovať v kyberpriestore rovnaké pravidlá, aké uplatňujú na zbrane vo fyzickom svete".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu večer informoval, že Izrael útok WannaCry takmer nezasiahol, pretože sa naň pripravil už pred niekoľkými rokmi založením nového Národného úradu kyberobrany.