Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sirény v Izraeli kvílili na pamiatku obetí holokaustu

Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na dve minúty sa dnes ráno zastavili chodci a takisto aj vodiči, ktorí ticho stáli vedľa svojich vozidiel - všetci so sklonenými hlavami.

Jeruzalem 19. apríla (TASR) - Kvílenie sirén, ohlasujúce letecký útok, zaznelo dnes po celom Izraeli a život v krajine sa zastavil, pretože obyvatelia si pripomenuli šesť miliónov židov, ktorí zahynuli v rukách nacistov počas holokaustu v druhej svetovej vojne.

Na dve minúty sa dnes ráno zastavili chodci a takisto aj vodiči, ktorí ticho stáli vedľa svojich vozidiel - všetci so sklonenými hlavami. Ľudia v domácnostiach a vo firmách prerušili svoje každodenné povinnosti, aby vzdali poctu obetiam vyvražďovania židov.

Deň pamiatky obetí holokaustu je v izraelskom kalendári jedným z najvážnejších. Reštaurácie a zábavné podniky sú zatvorené; rozhlasové a televízne programy sa zameriavajú na dokumenty z obdobia holokaustu a na rozhovory s ľuďmi, ktorí vyvražďovanie prežili.

Na stredajšom otvorení oficiálnych spomienkových udalostí v Jeruzaleme izraelskí lídri v súvislosti s nacistickou genocídou upozornili, že Irán sa zrejme snaží získať jadrové zbrane, a vyzvali svet, aby Irán zastavil. Teherán tieto obvinenia popiera.

Izraelský prezident a laureát Nobelovej ceny mieru Šimon Peres (88) na slávnostnom otvorení v jeruzalemskom pamätníku Jad Vašem porozprával o utrpení svojej vlastnej rodiny v rukách nacistov.

Peres sa narodil v meste Višneva - vtedy patriacom Poľsku, dnes Bielorusku - v roku 1923 a odsťahoval sa do Izraela ešte pred založením štátu, skôr ako vypukla druhá svetová vojna. Neskôr sa dozvedel, že nacistickí vojaci zbili členov jeho rozvetvenej rodiny a nariadili im pochodovať k mestskej synagóge.

"Niekto zakričal: 'Židia, zachráňte sa!' Nemci postrieľali tých, čo sa pokúsili ujsť. Zvyšok ľudí prišiel k synagóge, ktorá bola celá z dreva. Dvere za nimi zamkli. Všetci zhoreli zaživa," povedal prezident.

"Bol to tiež posledný deň rabína Zviho Meltzera, môjho starého otca, môjho radcu a učiteľa. Zhorel so židovským modlitebným šálom na hlave. Bol to posledný deň židov vo Višneve. Neostal tam jediný živý žid," dodal Peres v pamätníku holokaustu Jad Vašem pred stovkami ľudí, ktorí vyvražďovanie prežili, pred ich rodinami, izraelskými lídrami, diplomatmi a ďalšími predstaviteľmi.


Tisícky mladých ľudí si v Osvienčime pripomínajú holokaust


Tisícky mladých ľudí z Izraela, USA a iných krajín sa dnes zišli v poľskom Osvienčime na každoročnom spomienkovom podujatí za milióny obetí holokaustu.

Na približne trojkilometrovom Pochode živých z Osvienčimu do susedného vyhladzovacieho tábora Birkenau na juhu Poľska, ktorý sa začne o 16.00 h, sa zišlo približne 10.000 osôb, niektorí niesli izraelské vlajky.

Prítomných bola aj hŕstka ľudí, ktorí holokaust prežili, ako aj americkí vojnoví veteráni, ktorí sa na konci druhej svetovej vojny podieľali na oslobodzovaní rôznych koncentračných táborov.

Nacisti tieto koncentračné tábory vybudovali za účelom masového zabíjania židov, Rómov a príslušníkov iných skupín.

Na tohtoročnom Pochode živých sa zúčastňuje aj okolo 200 študentov stredných škôl z Českej republiky, Slovenska a Maďarska.

Za SR sa do projektu zapojilo zhruba 70 študentov a pedagógov, informovala slovenská pobočka Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva v Jeruzaleme (ICEJ).