Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Situácia na severnej hranici Izraela je stále napätá

Ľudia stoja vedľa auta zničeného pri izraelskom nálete v Ainate, libanonskej pohraničnej dedine s Izraelom na juhu Libanonu 6. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Súčasná eskalácia je najzávažnejšia od roku 2006, keď Izrael a hnutie Hizballáh viedli mesiac trvajúcu tzv. druhú libanonskú vojnu.

Tel Aviv/Bejrút 14. novembra (TASR) — Izraelské letectvo v utorok v odvete za niekoľko útokov proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh spustilo nálety a delostreleckú paľbu na ciele v južnom Libanone. Terčom útokov Hizballáhu boli stanovištia izraelskej armády na libanonsko-izraelských hraniciach, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Hizballáh ostreľoval postavenia izraelskej armády pri obci Margaliot ležiacej neďaleko Golanských výšin a v blízkosti pohraničných miest Jiftah, Matat, Šomera a Arab al-Aramša.

Vedenie Hizballáhu sa medzičasom prihlásilo k zodpovednosti za niekoľko z týchto útokov, pričom tvrdilo, že zaznamenalo aj "priame zásahy" vytýčených cieľov.

Izraelská armáda v rámci odvety ostreľovala niekoľko lokalít na západe Libanonu a v centrálnom sektore jeho južnej časti vrátane lokalít Labbúne, Nákúra, Blida, Rabb at-Talatín, Markaba, Tajr Harfa, Hawnín, Ajtarún, Adajsa, Majs al-Džabal, Ajtá aš-Šaab a Húla.

Po tom, ako sa po vpáde ozbrojených palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra začala rozsiahla operácia izraelskej armády proti palestínskym radikálom v Pásme Gazy, sa situácia vyostrila aj na severe židovského štátu, kde sa zintenzívnili prestrelky s radikálmi v susednom Libanone.

V súvislosti s týmto vývojom Izrael nariadil evakuáciu obyvateľov ohrozených miest a obcí, no zároveň Hizballáh dôrazne varoval pred útokom na svoje územie. Izraelskí predstavitelia deklarovali, že ak Hizballáh vstúpi do vojny, hlavné mesto Libanonu Bejrút postihne podobný osud ako obliehané palestínske mesto Gaza.

Pri cezhraničných útokoch militantov z Libanonu zahynulo podľa izraelskej armády a zdravotníkov doteraz najmenej šesť izraelských vojakov a dvaja civilisti.

Súčasná eskalácia je najzávažnejšia od roku 2006, keď Izrael a hnutie Hizballáh viedli mesiac trvajúcu tzv. druhú libanonskú vojnu.