Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Situácia na východe Ukrajiny je stále napätá, pod paľbou bol aj Doneck

Doneck, archívne foto Foto: TASR/AP

Velenie proruských síl informovalo, že mesto ostreľovali vládne sily.

Kyjev/Doneck 3. mája (TASR) - Pri ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny bolo v noci nadnes zranených šesť príslušníkov jednotiek proruských separatistov, informovali agentúry RIA Novosti a DAN. Pri ostreľovaní štvrtí obývaných civilistami došlo k vážnym materiálnym škodám.

Velenie proruských síl informovalo, že mesto ostreľovali vládne sily, pričom mierili na tamojšie letisko, ako aj na priľahlé obce, ako Spartak, Pisky a Kyjevský okres Donecka.

Podľa tohto zdroja vládne sily pri ostreľovaní použili zbrane kalibru 120 a 152 mm, ktoré podľa mierovej dohody majú byť stiahnuté z demarkačnej čiary.

Zdroje vo velení Doneckej ľudovej republiky tvrdia, že pri ostreľovaní mohla byť použitá munícia, ako majú vo výzbroji členské štáty NATO.

Oblasť, ktorá bola terčom ostreľovania, dnes navštívili členovia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE), aby sa oboznámili so situáciou, zmapovali rozsah škôd a vypracovali o tom správu, uviedla RIA Novosti.

V polovici februára tohto roku sa obe strany konfliktu na východe Ukrajiny dohodli na prímerí. Krátko na to sa však obnovili prestrelky a obe strany sa navzájom obviňujú zo zodpovednosti z porušenia dohody o zastavení paľby a tvrdia, že ich akcie majú len odvetný charakter. Situácia je najviac napätá v blízkosti prístavu Mariupol, na juhu Doneckej oblasti a v okolí zničeného letiska v Donecku.

Štáb vládnej protiteroristickej operácie (ATO) tak dnes informoval, že proruské sily v noci nadnes v Doneckej oblasti ostreľovali pozície vládnych síl z raketových systémov Grad a vyprovokovali viacero situácií, keď došlo k bojom.

V Luhanskej oblasti bola situácia napätá najmä v oblasti obce Ščasťa, kde boli použité automatické granátomety a ručné strelné zbrane.

Okrem toho boli za uplynulých 24 hodín zaznamenané prelety dvoch bezpilotných lietadiel nad pozíciami vládnych síl v blízkosti obcí Šyrokyne a Opytne.