Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Situácia na východe Ukrajiny zostáva nezmenená

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol vlani v apríli, keď tam vládne sily spustili protiteroristickú operáciu (ATO) s cieľom potlačiť separatistické hnutie odporcov súčasnej vlády v Kyjeve.

Kyjev/Doneck 22. mája (TASR) - Napriek prímeriu na východe Ukrajiny sa dnes obe strany konfliktu opäť navzájom obvinili z jeho narušenia, vyplýva zo správ tlačových agentúr RIA Novosti, TASS a Ukrinform.

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes obvinilo vládne sily, že za posledných 24 hodín porušili dohodu o prímerí viac ako 50-krát. Paľba zasiahla obce Horlivka, Šyrokyne, Jasynovata, Spartak a iné, ako aj jeden z obvodov mesta Doneck a okolie jeho letiska. Útok hlásili aj z okolia uhoľnej bane Okťabrskaja.

Vládne vojská tvrdia, že ich pozície boli tiež terčom útokov protivníka. Proruskí separatisti pritom použili aj zbrane vyššieho kalibru, ktoré mali byť v súlade s minskými mierovými protokolmi stiahnuté z demarkačnej čiary. Separatisti útočili aj na civilistami obývané oblasti a infraštruktúru.

Agentúra RIA Novosti dnes informovala, že v areáli bývalého starého terminálu letiska v Donecku sa dnes začalo pátranie po telesných pozostatkoch najmenej dvoch vojakov vládnych jednotiek, ktorí tam padli na jar počas prudkých bojov. Na operáciu dohliadajú zástupcovia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), Červeného kríža a ministerstva obrany DĽR a delegáti Ruska a Ukrajiny.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol vlani v apríli, keď tam vládne sily spustili protiteroristickú operáciu (ATO) s cieľom potlačiť separatistické hnutie odporcov súčasnej vlády v Kyjeve. Podľa poslednej bilancie OSN si konflikt vyžiadal vyše 6200 obetí na životoch.