Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Situácia v Sýrii sa zhoršuje, sťažuje to pomoc ľuďom v núdzi

Na snímke z amatérskeho videa zverejnenej Bambuser/Homslive séria zničujúcich explózií počas bojov v sýrskej provincii Homs 11. júna 2012. Foto: TASR/AP

Konflikt v Sýrii trvajúci 15 mesiacov už prerástol do totálnej občianskej vojny. Uviedol to dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous.

Ženeva 12. júna (TASR) - Situácia v Sýrii sa pri stupňovaní bojov súčasne zhoršuje v niekoľkých častiach, čo znemožňuje reagovať na všetky humanitárne potreby naraz. Oznámil to dnes v Ženeve Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Táto medzinárodná organizácia, ktorá má ako jediná humanitárnych pracovníkov v Sýrii, sa pokúša premiestniť stovky utečencov z mesta Homs, zasiahnutého bojmi, do bezpečia.

"Situácia sa zhoršuje v niekoľkých častiach Sýrie súčasne," uviedol hovorca MVČK pre agentúru Reuters.

Dosiaľ sa pracovníkom MVČK spolu so Sýrskym Červeným polmesiacom podarilo dodať zásoby do miest Aleppo a Idlib, vidieckych oblastí Idlibu a Damasku.


Námestník šéfa OSN: Konflikt v Sýrii už je totálnou občianskou vojnou

Konflikt v Sýrii trvajúci 15 mesiacov už prerástol do totálnej občianskej vojny. Uviedol to dnes námestník generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Hervé Ladsous.

Opozícia podľa neho ovláda veľké oblasti vo viacerých mestách a sýrska vláda sa snaží obnoviť nad nimi kontrolu.

"Áno, myslím, že to môžem povedať," konštatoval Ladsous pre agentúru Reuters na otázku, či možno krízu v Sýrii už označiť za občiansku vojnu.

Počas vyše rok trvajúceho povstania proti režimu prezidenta Bašára Asada prišlo podľa odhadov OSN o život najmenej 9000 ľudí. Sýrski aktivisti odhadujú počet zabitých na vyše 13.000.

Pozorovateľov OSN pôsobiacich v Sýrii dnes napadol rozhnevaný dav ľudí počas ich pokusu dostať sa do povstalcami kontrolovanej horskej dediny Haffa. Na tri vozidlá OSN neskôr neznámi ozbrojenci strieľali. Nikto z pozorovateľov však nebol zranený, uviedla svetová organizácia.

Vozidlá pozorovateľov OSN obkľúčili rozhnevaní miestni obyvatelia, ktorí na autá hádzali kamene a búchali železnými tyčami. Skupina pozorovateľov sa tak musela vrátiť.