Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Situáciu s migráciou majú orgány v Maďarsku pod kontrolou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Dnes zadržala polícia 728 ilegálnych migrantov, ktorí vstúpili na územie Maďarska.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Situáciu s migráciou majú orgány pod kontrolou, každý je v Maďarsku v bezpečí, uviedol dnes po rokovaní krízového štábu štátny tajomník maďarského ministerstva vnútra Károly Kontrát. Podľa agentúry MTI povedal, že tento rok do dnešného dňa cudzinecká polícia zadržala celkom 167.006 narušiteľov hraníc.

Krízový štáb podľa Kontráta konštatoval, že na diaľniciach a na železničných tratiach je nerušená premávka. "Po rozhodnutí obnoviť medzinárodné vlakové spoje sa z mnohých hľadísk zlepšila situácia na Východnej stanici (Keleti pályaudvar)," dodal štátny tajomník.



Dnes zadržala polícia 728 ilegálnych migrantov, ktorí vstúpili na územie Maďarska.

Kontrát pripomenul, že po nemeckom oznámení o prijímaní utečencov v strede týždňa začali byť migranti čoraz agresívnejší, boli menej ochotní spolupracovať, vznášali požiadavky a snažili sa ujsť zo zberných táborov. Došlo k bitkám pri podávaní stravy a vyskytol sa aj prípad, kedy sa migranti ozbrojili kameňmi. "V Maďarsku musí každý dodržiavať zákony, či je Maďar, alebo cudzinec," dodal.



László Balázs z Celoštátneho veliteľstva polície (ORFK) oznámil, že na hraničnom priechode Hegyeshalom rakúske orgány obnovili premávku o 17.20 h po tom, čo počas dňa púšťali iba peších migrantov a vozidlá z diaľnice M1 vracali naspäť.