Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Škandál s konským mäsom núti EÚ vykonávať testy vo všetkých štátoch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Každý členský štát Únie dostane finančnú podporu do výšky 75 percent nákladov potrebných na zabezpečenie kontroly v tejto oblasti.

Brusel 19. februára (TASR) - Európska komisia dnes prijala odporúčanie pre vytvorenie spoločného celoeurópskeho koordinovaného plánu na kontrolu a vyšetrovanie nezákonných praktík, ktoré ohrozujú spotrebiteľov. Ide o krok vyvolaný nedávnym škandálom s konským mäsom, ktoré bolo deklarované ako hovädzie, čím došlo k uvedeniu spotrebiteľov do omylu.

Opatrenie odporúčané EK uvádza, že každý členský štát Únie dostane finančnú podporu do výšky 75 percent nákladov potrebných na zabezpečenie kontroly v tejto oblasti. Kontrola by sa mala začať vykonávať okamžite a mala by trvať jeden mesiac s možnosťou rozšírenia o ďalšie dva mesiace.

V prvom rade by išlo o kontroly na zistenie prítomnosti neoznačeného konského mäsa v potravinách. Kontroly v potravinových reťazcoch vo viacerých členských štátoch EÚ už dospeli k zisteniu, že niektoré tovary a polotovary obsahovali konské mäso bez označenia na obale, prípadne uvádzali iba prítomnosť hovädzieho mäsa. Tieto kontroly by sa vykonávali na úrovni maloobchodnej siete a týkali by sa tovarov s označením, že obsahujú hovädzie mäso.

V súlade s platnou legislatívou EÚ je porušením zákona, ak sa mäsový výrobok označuje iba za hovädzí, no obsahuje aj iný druh mäsa. Porušením zákonov EÚ o označovaní tovarov je aj skutočnosť, ak sa konské mäso neoznačí na obale ako konské.

Ďalším opatrením by bolo zisťovanie prítomnosti veterinárneho prípravku fenylbutazón (liek tíšiaci bolesť a zápal) v konskom mäse z obchodných reťazcov. Plán EK predpokladá kontrolu jednej vzorky z každých 50 ton konského mäsa, pričom členské štáty sú povinné vykonať najmenej päť odborných testov. EK upozorňuje, že používanie fenylbutazónu v mäsových prípravkoch, vrátane konského mäsa, je nelegálne.

Členské krajiny EÚ musia Európskej komisii odoslať prvú správu o výsledkoch zistení a kontrol do 15. apríla tohto roku. V prípade zistenia neoznačeného konského mäsa v potravinách alebo fenylbutazónu v mäsových prípravkoch musia EK informovať okamžite. Všetky takéto informácie sa odošlú do Európskeho systému rýchlej výstrahy pre potraviny a krmivá (RASFF) a dozvedia sa o nich príslušné úrady všetkých členských štátov EÚ.