Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Superbúrka Sandy zanechala v USA 90 obetí, škody za 50 mld. dolárov

Hurikán Sandy si dnes vynútil zrušenie tisícov letov na severovýchode Spojených štátov Foto: TASR/AP

Rýchlo sa zvyšuje hladina mora a deštruktívne búrky sa objavujú častejšie, čo sa podľa odborníkov ešte môže zhoršiť, vysvetlil Jeffress Williams z Geologického ústavu (USGS) v Massachusetts.

New York 2. novembra (TASR) - Celkové škody spôsobené superbúrkou Sandy by mohli dosiahnuť 50 miliárd dolárov (vyše 38,75 miliárd eur), informovala dnes tlačová agentúra AP o odhadoch firmy Eqecat.

Sandy by sa tým stala po hurikáne Katrina druhou búrkou, ktorá v dejinách USA spôsobila najväčšie škody. Odhad zahŕňa priame škody na majetku, ako aj straty v podnikaní.

Počet obetí superbúrky sa v celých Spojených štátoch zvýšil na vyše 90 osôb. Metropola New York sa vo štvrtok pomaly začala vracať do normálu, otvorili tu najdôležitejšie trasy metra.

Avšak v susednom New Jersey sa ľudia zhrozili nad tým, do akej miery bolo zničené pobrežie, a nad správami o ľuďoch, ktorí boli kvôli záplavám stále bez domova. Záplavová voda pritom začína čoraz viac zapáchať.

Foto: TASR
Kedysi čisté a krásne atlantické pobrežie - známe z televíznej šou Jersey Shore - bolo zničené. Búrka neušetrila ani bariérové ostrovy pri pobreží. Niektorí obyvatelia sa už len mohli pozrieť na to, čo zostalo z ich domov. Sandy zdemolovala obydlia, firmy, pobrežné promenády.

Znovu sa objavili varovania v súvislosti s globálnym otepľovaním a možnosťou, že môže prísť aj oveľa horšie počasie. "Nasledujúcich 50 až 100 rokov bude veľmi odlišných od toho, čo sme videli za posledných 50 rokov," povedal Jeffress Williams z výskumného centra amerického Geologického ústavu (USGS) v Massachusetts.

Rýchlo sa zvyšuje hladina mora a deštruktívne búrky sa objavujú častejšie, čo sa podľa odborníkov ešte môže zhoršiť, vysvetlil Williams.

Hladina rieky Hudson začala pomaly klesať. V meste Hoboken - na západnom brehu rieky oproti Manhattanu - zostalo vo svojich domoch približne 20.000 ľudí. Pri evakuácii pomáhala národná garda, ale ľudí varovali, aby sa nepribližovali k rieke znečistenej odpadom a chemikáliami zo silne priemyselného regiónu.

Letecký pohľad na zničené domy na pobreží Atlantického oceána v Seaside Heights v štáte New Jersey 31. októbra 2012. Americký prezident Barack Obama pricestoval do regiónu na leteckú prehliadku pobrežia Atlantického oceána v New Jersey, v ktorom ničila superbúrka Sandy.
Foto: TASR/AP
Úrady vyzvali obyvateľov amerického štátu New Jersey, aby šetrili vodou. Najmenej 1,7 milióna obyvateľov tu bolo bez elektriny. Na plynové fľaše sa čakalo v dlhých radoch, pričom dochádzalo k bitkám.

V New Yorku otvorili nepoškodené časti najväčšieho dopravného systému v USA, pričom 4,6 milióna odberateľov ešte bolo bez elektriny. Bol to však pokles v porovnaní s 8,5 milióna ľudí, ktorí zostali bez elektriny po superbúrke.

Vzrástli obavy o osud starších a chudobných ľudí, ktorí uviazli na horných poschodiach bytových komplexov v oblastiach s výpadkami elektriny. Na chodbách nie je svetlo, nefungujú výťahy a ubúda potravín.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo nariadil dodávky potravín a pitnej vody, aby sa týmto ľuďom pomohlo. V noci na štvrtok boli v New Yorku len približne štyri stupne Celzia.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg povedal, že potrebujú ľudí uistiť o dostupnosti potravín. Predstavitelia newyorských úradov vyjadrili obavy z toho, že ľudia ťahajú vodu z protipožiarnych hydrantov na schodištiach.